Bylinky v kuchyni, jaké používat a na co?

07.11.2010 8:17

Nevíte jaké bylinky na které jídlo použít? QAP.CZ Vám poradí. Přinášíme Vám přehled bylinek, bez kterých se v kuchyni neobejdete!

V kuchyni můžete použít celou řadou bylinek. Zvláště pokud připravujete pokrmy "středomořské kuchyně". Tam se bez bylinek žádná kuchařka neobejde. Nevíte jaké bylinky použít a hlavně do jakých jídel se hodí? QAP.CZ Vám poradí. Tady je pár stručných rad pro každou hospodyňku.

BAZALKA

Bazalka se hodí zvláště k rajčatům. Může se použít jak k čerstvým rajčatům, dochucuje se olivovým olejem, tak i k pokrmům vařeným obsahující rajčata. Výborná je do salátů, znáte ji určitě z italské kuchyně. Hodí se i k rybám a grillovaným masům. Používají se lístky bazalky. Pokud je naložíme do octa nebo oleje, uchovají si česrtvé lístky aroma.

FENYKL

Je známý hlavně díky svým léčivým účinkům. Každá máma, která si prožila tzv. "prdíky" ze svým miminkem, zná léčivé účinky fenyklu. Z fenyklu se dělá čaj jak pro miminka a projejich lepší trávení, tak pro kojící maminky. Fenykl kromě účinků proti nadýmání se používá ale i do některých druhů jídel. Přidávat se může do salátů (nadrobno se nakrájí stonek). Fenyklová semínka se používají na pečivo, do chleba nebo některých omáček.

LIBEČEK

Libeček je velmi aromatická bylinka. Čerstvé lístky se používají například do paštik. Přidává se i do polévek. Ale pozor vzhledem k tomu, že je libeček velmi aromatický, používejte ho střídmě! Stačí opravdu málo!

MAJORÁNKA

Majoránku není třeba představovat, zná ji každá čeká hospodyňka. Klasický český bramborák, bramboračka ani karbanátek se bez ní neobejde. Majoránka se používá především sušená. Používá se do hustých polévek, hodí se do mletého masa.

MÁTA

Známá je předevšík díky svým příznivým účinkům na trávení. Připravuje se z ní hlavně čaj. Dá se používat ale i ke sladkým moučníkům, zvláště do těch čokoládových nebo s rozinkami. Z máty se dělá i sirup a omáčka.

PAŽITKA

Čerstvá nakrájená pažitka lze použít téměř do čehokoliv. Do polévky, na brambory, na vajíčka nebo k zelenině. Pažitka vylepší všechny tyto pokrmy nejen chutově, ale i na pohled. Pažitka se používá i při dochucování různých druhů sýrů nebo másel. Pozor vždy používejte při vaření nakonec stejně jako petržel. Pažitka nejlépe chutná čerstvá, můžete si i nasekat nadrobno a dát do mrazáku. Není vhodná ale na sušení.

TYMIÁN

Má také léčivé účinky, pomáhá proti kašli a nadýmání. V kuchyni ho používáme především při uzení masa, hodí se ke zvěřině a rybám nebo italské pizze. Přidává se do salátů a do pokrmů z hrachu a fazolí.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT