08.05.2025 22:27
Vzpomínková akce v Kyšicích završila oslavy osvobození na Plzeňsku
Přinášíme fotky
08.05.2025 22:27
Přinášíme fotky
08.05.2025 15:00
07.05.2025 12:00 07.05.2025 20:18
Testy časopisu dTest prokázaly, že chemická konzervace či sterilace mnohdy znehodnotí kysané zelí natolik, že zcela ztratí podíl vitamínu C. Na obalech jsou některé údaje často i zcela vynechány...
Lidé většinou považují kysané zdravý za velmi zdravou potravinu, která je plná vitamínu C a navíc obsahuje bakterie mléčného kvašení, které nalezneme také například v jogurtech. Ne všechny výrobky si však zdraví prospěšné hodnoty uchovalí i po procestu chemické konzeravace či sterilizace.
„Mnohé výrobky nelze vůbec považovat za zdroj vitamínu C,“ říká manažer testování Václav Beneš a upřesňuje: „zklamáním v tomto ohledu bylo slovenské kysané zelí značky H + H, a také výrobek Znojmia Kysané zelí (Hamé, Kunovice).“ Oba výrobky přitom na obsah vitamínů na svém obalu lákají.
Zelné listy obsahují bakterie mléčného kvašení. V čerstvém stavu si své výživné hodnoty uchovají ale pouze zhruba do 14 dní. Výrobci zelí proto dále zpracovávají, aby vydrželo déle. „Důsledkem těchto postupů je ovšem úbytek přirozeně se vyskytujících a zdraví prospěšných bakterií. Ve významnějším množství přežily pouze ve čtyřech z 12 kysaných výrobků. Nejvíc jich bylo ve výrobku Lidl Chira Sauerkraut,“ uvádí Václav Beneš. S vyšším množstvím mléčných bakterií byl ale také spojen vyšší výskyt nežádoucích kvasinek.
Výrobce by měl na obalu výrobku také deklarovat použitý druh konzervantu a nezamlčovat informace o chemické konzervaci i ve sterilovaných výrobcích. Testy například ukázali obsah kyseliny benzoové v bílem sterilovaném zelí značky Viva gourmet, o čemž na obalu nebylo ani zmínky.
foto : Ilustrační