Pepek námořník lže. Špenát totiž ani zdaleka neobsahuje tolik železa

15.03.2010 13:42

Špenát sice neobsahuje tolik železa, kolik si lidé dříve mysleli, má ale mnohem více užitečnějších látek pro náš organismus. Pokud patříte k milovníkům špenátu,  po přečtení tohoto článku ho budete jíst ještě častěji.

Někdo špenát miluje a někdo ho nemůže ani cítit. Podle mnohých vědeckých výzkumů je však špenát skvělým prostředkem a prevencí proti rakovině a to nejsou zdaleka všechny účinky, které má špenát na naše tělo. Sice nemá zase tolik železa, kolik se dříve předpokládalo díky známému silákovi Pepku námořníkovi, má ale jiné látky, které mu jeho pověst ještě více vylepší. Obsahuje totiž vitamín A, který chrání sliznice a zlepšuje metabolismus. Vitamín B8 má zase vliv na vlasy, nehty, kůži a také pohybový aparát. Pro lepší spánek, posílení srdce a cévní systém je tady vitamín B3. Obsahuje také kyselinu listovou, která je skvělá nejen pro krvetvorbu, ale je nezbytná pro správný vývoj lidského plodu a pomáhá i našemu sluchu. Další vitamíny, které jsou ve špenátu zastoupeny jsou vitamín C, betakarotén, antioxidanty, hořčík, draslík, sodík, vápník a mangan.
Lepší je samozřejmě špenát syrový než vařený. Špenátová šťáva totiž obsahuje 88% vody a nachází se v ní kyselina šťavelová, která povzbudivě působí na střevní peristaltiku. Má to však jeden háček, vařením se její účinky ničí. Proto by vařený špenát neměli jíst lidé, kteří trpí nemocemi jako je dna, revma a lidé, u nichž hrozí vznik žlučníkových a ledvinových kamenů.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT