08.05.2025 22:27
Vzpomínková akce v Kyšicích završila oslavy osvobození na Plzeňsku
Přinášíme fotky
08.05.2025 22:27
Přinášíme fotky
08.05.2025 15:00
07.05.2025 12:00 07.05.2025 20:18
Houby rostou jedna radost a tak mnozí vyráží do lesa aniž by pořádně znali jedlé houby. Které houby jsou u nás jedovaté? Jaké jsou pověry o jedovatých houbách?
I když je hodně sucho, houbám se daří. Proto vyráží spousta z vás na houby aniž by je znala. Které houby jsou u nás jedovaté? A jaké kolují pověry o jedovatých houbách? To zjišťoval QAP.CZ.
Za jednu z nejnebezpečnějších a nejjedovatějších hub se považuje muchomůrka zelená a její "sestřičky". Kromě nich existují však i další druhy, většinou ovšem vzácnější, jako jsou rozličné pavučince (v čele s pavučincem plyšovým), vláknice (v čele s vláknicí Patouillardovou) a závojenky (v čele se závojenkou olovovou). Známou a někdy i vyhledávanou pro své halucinogenní účinky je lysohlávka česká. Pozor, ale tady hrozí předávkování.
Pověry o jedovatých houbách
Často se od souseda či známého dozvíte zaručenou radu, jak poznat jedovatou houbu. QAP.CZ pro vás sesbíral nejznámější pověry.
Jedovaté houby jsou pestře zbarvené – Není pravda. Řada smrtelně jedovatých hub je bílá nebo má nenápadnou barvu třeba muchomůrka zelená či muchomůrka jízlivá.
Jedovaté houby nejsou ožírané slimáky a hmyzími larvami – Není pravda, třeba muchomůrka zelená je pro hmyz neškodná a jeho larvy se v ní běžně vyskytují. Plži je též hojně vyhledávaná.
Dlouhé převaření či smažení zlikviduje každý jed - Není pravda. Pouze některé jedovaté houby se po tepelné úpravě stanou jedlými třeba hřib satan, avšak většina toxinů je tepelně vysoce stabilní a var je neničí. Všechny smrtelně jedovaté houby vyskytující se na českém území si uchovávají svoji jedovatost i po dlouhodobé tepelné úpravě.
Když se spletu, tak se mi udělá špatně, a když nebudu váhat a nechám si vypláchnout žaludek, tak se mi nic hrozného nestane. – Chybný předpoklad. Řada smrtelně jedovatých druhů hub je zákeřná tím, že otrava se objeví až velmi dlouho po požití, tedy v okamžiku, kdy už je jed vstřebán a napáchal nevratné škody. To platí například u muchomůrky zelené, ale zejména u pavučince plyšového – u něj se první příznaky mohou objevit dokonce až po 3 týdnech, kdy lékaři mohou konstatovat už jen těžké poškození nebo úplné a definitivní selhání ledvin a trvalou invaliditu, případně smrt, pacienta.