QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Opomíjená místa Šumavy. Máme tipy na krásné výlety!

28.08.2016 14:30

Šumava je každoročně cílem obrovského množství turistů. Přesto zde stále můžeme najít návštěvníky opomíjená, ale zajímavá místa. 

 

Šumava463

Počet návštěvníků Šumavy rok od roku prudce roste. Za prvních sedm měsíců letošního roku registrují zdejší infocentra o 30 tisíc návštěvníků více než loni. Většina turistů vyhledává top cíle, jako jsou pramen Vltavy, Březník, Jezerní nebo Chalupská slať a rozhledna Poledník.

"Tady musí návštěvníci počítat s nepříjemnými jevy danými velkým počtem lidí, jako jsou třeba dopravní kolapsy. Je přitom spousta zapomenutých míst, která lákají k návštěvě, a když se na ně vydáme brzy ráno, nemusíme tam vůbec nikoho potkat. Lidí, kteří chtějí poznávat klidnější Šumavu a ne masové cíle, proto v poslední době přibývá,“ říká mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Jedním z takových míst je Vltava pod Kvildou. "Řeka tady nádherně skáče po kamenech a uslyšíte tu její nádherný zvuk. Můžete se také jet podívat na Vltavu pod Borová Lada, kde je klid i v hlavní sezoně. Takových lokalit blízko frekventovaných turistických tras je přitom celá řada. Velmi rušno je například mezi Čeňkvou pilou a Antýglem, ale když se přejde přes Klostermannův most na druhou stranu směrem na Srní, je tam nádherná krajina, lehce divočina, kam zamíří jen málo lidí,“ popisuje Jan Dvořák.

Dalším tipem na výlet je Rejštejn a jeho okolí. "Když si odtud vyšlápnete na Kozí hřbety, prožijete Šumavu úplně jinak a ani v plné sezoně tu nenarazíte na člověka,“ dodává mluvčí.

Klid a nádhernou přírodu nabízí i kaňon Blanice v chráněné krajinné oblasti. "Je to nepoznané, úžasné místo. Uvidíte tu, co dokáže voda, protože Blanice po povodních v roce 2002 zcela změnila své koryto a proměnila krajinu. Je zajímavé sledovat, jak se příroda vyrovnává s takovou situací,“ uvádí Jan Dvořák.

Pomoci s výběrem trasy by měla letošní novinka, kterou najdeme na webu národního parku"Vznikla zde nová sekce Tipy na výlet. Zájemci tu najdou nabídku tras i s mapkami,“ uzavírá mluvčí.

FOTO: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24