QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dramatický výjezd záchranářů. Sršni zaútočili i na lékaře, ten ošetřoval dál

02.09.2022 10:05

Na severní Plzeňsko letěl vrtulník. Nedaleko Nadryb totiž pobodali sršni dvojici seniorů. Záchranáři při ošetřování zraněných dostali několik žihadel. Lékař měl silnou alergickou reakci, i tak ošetřoval dál.

vrulník a sanitka_HZSPK

Dvojice seniorů si ve středu 31. srpna vyšla na večerní procházku do lesa nedaleko obce Nadryb na severním Plzeňsku. Procházka se však během mžiku změnila v pořádné drama. Muže ročník 1944 napadl sršeň, kterého se snažil zahnat. Za pár okamžiků se už muž potýkal s celým rojem. „Došlo k napadení dvojice, jejich následnému kolapsu a dušnosti. Zdravotnická záchranná služba výzvu obdržela 31. srpna v 17:24. Na místo okamžitě vyjely tři výjezdové skupiny záchranářů, následně vzlétla i letecká záchranná služba AČR z Plzně Líní. Po příjezdu na místo náš lékař našel v lese muže v kolapsovém stavu a ženu s výraznou dušností. Oba dostali větší množství žihadel,“ uvedl Vítězslav Sladký, mluvčí záchranné služby.

Roj sršňů zaútočil i na samotné záchranáře. „Na řidiče sanitky a lékaře se sesypali doslova jako včela na med. Lékař sám utrpěl alergickou reakci, přesto dál ošetřoval postižené a rozdělil si pacienty s LZS. Na emergency FN Plzeň pak předával postižené na kolečkovém křesle a se zajištěnou žílou a plasmalytem,“ popsal mluvčí záchranné služby. „Pacienti se nacházeli poblíž chatové oblasti na lesní cestě, úspěch už byl, že jsme je ve spolupráci se zdravotnickým operačním střediskem rychle našli. Pán byl pomočený a kolapsový, žena silně dušná. Pak sršni napadli i nás, dokud jsme se před nimi nezavřeli do sanitky,“ popisuje dramatický výjezd zasahující MUDr. Josef Brejcha.

„Díky obrovské odvaze všech záchranářských týmů i erudici ZOS byl manželský pár zachráněn a předán ve stabilizovaném stavu k dalšímu ošetření ve FN Plzeň. Děkujeme všem za skvělou práci,“ dodal Vítězslav Sladký.

Foto ilustrační HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24