„Chceme dokončit expozici Mars v planetáriu,“ říká ředitel Techmanie

04.08.2022 10:04

V Techmanii je stále živo. Vymýšlí nové a nové projekty, programy pro školy i mimořádné akce. A aktuálně shánějí finance na výjimečnou expozici o Marsu. Povídali jsme si s ředitelem Jiřím Královcem.

techmania

Ačkoliv jsou v Evropě desítky science center, v České republice jich moc nenajdeme. A na západě Čech je jediné, science centrum Techmania se dokonce může pochlubit i krásným 3D planetáriem. Doba pandemie sice v plzeňské Techmanii zastavila některé projekty, přinesla i obtížnou dobu s financováním, nyní už se ale projekty v centru rozjely naplno.

 „Aktuálně připravujeme Noční léto v Techmanii, akci, při které se návštěvníci do Techmanie podívají mimo běžnou otevírací dobu. Takové mimořádné akce chceme dělat pravidelně,“ říká ředitel Jiří Královec.

„Dnes máme v expozičním prostoru science centra cca 300 exponátů a k tomu 3D Cinema a velké digitální planetárium v budově 3D Planetária. Jsou tu věci extrémně zajímavé, velmi vyhledávané návštěvníky,“ říká ředitel a vyjmenovává konkrétní atrakce: „Gyroskop, dále bagr, u toho stojí frontu dokonce i rodiče, aby si vyzkoušeli přehazování písku bagrem.“ 

Nedílnou součástí programové nabídky institucí typu Techmanie jsou interaktivní expozice. „Nejnovější expozici jsme měli v roce 2019 před covidem, to byl Inženýr. Expozice Inženýr ukazuje, jak fungují různé typy motorů. Zkonstruovat si můžete nejrychlejší autíčko na závodní dráhu, zjistit, jak funguje aerodynamická síla, otestovat stavební materiály nebo prozkoumat mostní konstrukce či postavit mrakodrap. Tento rok v zimě se vrátilo do expoziční haly tzv. Filmohraní, které úspěšně reprezentovalo Techmanii v zahraničních science centrech například ve Finsku nebo v Dublinu.“

Po delší době Techmania otevřela v červnu novou tematickou expozici IR, Když lidské oko nestačí, která svým obsahem určitě zaujme veřejnost a podle ředitele Jiřího Královce vhodně doplní učivo pro žáky zejména 2. stupně ZŠ. Nicméně by rád docílil toho, že v Techmanii bude k vidění expozice většího formátu.

„V zahraničí bývá standardem, že kromě menších výukových expozic, které doplňují programovou nabídku hlavně pro školy, uvidí návštěvník alespoň jednou za dva roky tzv. velkou expozici, která se stane tahákem a důvodem, proč k nám návštěvník cíleně pojede. Expozice takovéhoto formátu se většinou týkají tématu, které ve společnosti rezonuje, a lidé o něj mají velký zájem. Vzhledem k našemu zaměření bych v Techmanii rád viděl expozici, která představí nové technologie a bude společensky aktuální. Science centra by obecně měla ukazovat nové technologie v praxi a přinášet aktuální data o světě kolem nás,“ dodává Jiří Královec.

V současné době Techmanie pomýšlí na dokončení velké expozice, jejíž realizaci překazil právě covid. „Chceme dokončit expozici Mars v planetáriu. Máme plány ji slavnostně otevřít do dvou let, nyní sháníme partnery. Nejsme úplně na začátku. Už máme návrh exponátů, vizualizace a grafické návrhy,“ vyjmenovává Jiří Královec. V rámci této expozice se návštěvníci vydají na Mars, má se jednat celkem o 20 exponátů na 1000 metrech čtverečních. Umístěna bude v 3D planetáriu.

Vznik nové expozice ale není vůbec lehký. Realizace trvá vždy dva až tři roky a největším úskalím bývají právě finance. „Velká expozice stojí zhruba 15 až 20 milionů. A my máme roční rozpočet 45 milionů, z čehož je 40 % podíl ze vstupného,“ upřesňuje ředitel. Proto je pro Techmanii důležitá vysoká návštěvnost. Ta byla před covidem zhruba 180 tisíc ročně. „Jenže vloni to bylo jen 50 tisíc. Letos už je to lepší. Máme cíl se v příštím roce dostat opět na čísla před covidem, tedy 180 tisíc návštěvníků za rok,“ uvádí Jiří Královec.

Pro mnoho návštěvníků je Techmania o zábavě, leckdy si ani neuvědomují, že vlastně hravou formou prohlubují svoje znalosti a získávají nové. Poznávají svět vědy nenásilně a velmi efektivně. „Techmania je tu zejména od toho, aby zpropagovala výzkum, ukázala reálné dopady vědy, využití v praxi,“ vysvětluje ředitel a dodává: „Proto se mi líbí expozice IR, Když lidské oko nestačí, o které jsem již hovořil. To je přesně modelový příklad. NTC (Nové technologie Výzkumný ústav ZČU) využilo finance pro výzkumný úkol, což bylo používání termokamer v praxi a na základě tohoto výzkumu vznikla expozice.“

Za poznáním do Techmanie míří i tisíce děti ze škol, a dokonce i školek. Právě pro ně má oblíbené plzeňské science centrum speciální programy. „Od dubna jsme nasadili do nabídky nový program pro mateřské školy Barvy kolem nás. Pro školy máme Sféry Země a Země, Mars a 6 statečných, což jsou programy o vesmíru.  Program Solar system realizujeme v angličtině. Myslím, že nabídka je opravdu pestrá a s novým školním rokem se ještě rozšíří. Chystáme další program v angličtině o výživě, komentovanou prohlídku k obnovitelným zdrojům energie a pro školky v planetáriu poběží program Naše tělo,“ přibližuje rozsah programové nabídky ředitel Královec.

Návštěvníkům nabízí v Techmanii i speciální show. „Kromě té klasické show s dusíkem, která je velmi atraktivní, je od května součástí programu balonková estráda. V planetáriu pak máme programy zaměřené na astronomii. Za návštěvu určitě stojí nový program Mars jako modrá planeta, který probíhá na projekčním globu Science On a Sphere,“ uzavírá ředitel Jiří Královec.

 

foto: QAP.cz, Techmania

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24