Festival mimořádně odhalil tajemství Sofronky!

27.09.2021 9:48

Neznámou nástěnnou malbu Jiřího Kovaříka nebo spirituální kresby, které předcházely vzniku soch Františka Pacíka, představil v sobotu pořad Plzeňského literárního festivalu v arboretu Sofronka.

P1000792
P1000792P1000748P1000810P1000750

Sochaři František Pacík spolu se Slavojem Nejdlem bývali na Sofronce častými hosty během 60. let, když pracovali na svých plzeňských zakázkách. Některá díla, jako třeba Nejdlova Amfora, nacházející se před poliklinikou v Doubravce, uvnitř areálu Sofronky přímo vznikla. Arboretum rovněž zdobí betonové dílo Františka Pacíka, nazvané Karbon.V prolínání geometrických tvarů Pacík zakódoval svoje experimenty s alternativní spiritualitou i automatickou kresbou. Před režimem, který podobné tematice rozhodně nepřál, se autorovi tenkrát inspirační zdroje podařilo skrýt jako „vzorník geometrických abstraktních tvarů“. Dílo bylo roku 1964 úspěšně představeno na výstavě moderní tvorby Socha v Liberci. Finální, jedenapůlkrát větší Karbon z mramoru dnes zdobí parčík pod nákupním centrem na plzeňské Letné.

Pacíkův zájem o organické formy zase odráží keramické Doupě, inspirované ovšem nálezem zajíamavé součástky jakéhosi stroje. Na Doupěti si ovšem sochař také zkoušel, co všechno unese technologie výroby podobné sochy, která je díky otvorům otevřená a prostupná. Pro dílo, původně bez názvu, se vžilo jméno Doupě, protože se postupně stalo domovem různých živočichů žijících v areálu Sofronky. To by se sochaři Pacíkovi nejspíš líbilo, protože měl rád srůstání svých děl s přírodou.

Asi největším překvapením pro účastníky Sofronky výtvarné byla nástěnná malba Džungle v kanceláři lesovny. Dílo vytvořil známý plzeňský malíř (mimo jiné autor základního konceptu podoby pomníku Díky, Ameriko!) Jiří Kovařík. Správce Sofronky, Jan Kaňák, laskavě umožnil nejen přístup k této malbě, ale připravil k nahlédnutí i katalogy Kovaříkových prací. Džungle se shodou okolností do žádného z katalogů zatím nedostala, takže možnost spatřit ji je skutečným unikátem.

O slovo se během neobvyklé akce rozdělili badatel v oblasti uměleckých děl ve veřejném prsotoru Daniel Jahn, zmíněný Kaňák a spisovatel - publicista David Růžička. Protože Sofronku výtvarnou navštívilo také několik pamětníků, kteří se se zmiňovanými umělci osobně znali a mohli doplnit řadu podrobnsotí z jejich života, stala se přednáška s prohlídkou areálu nakonec obohacením pro všechny zúčastněné.

 

Foto: Peggy Kýrová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24