High-Tech firma MATEX PM překročila další milník

06.08.2015 16:32

Společnost MATEX PM jako průkopník v laserovém svařování a špičkových technologií je na prahu další etapy vývoje. Čtěte podrbnosti.

FOTO_MATEX PM (9)
FOTO_MATEX PM (1)FOTO_MATEX PM (2)FOTO_MATEX PM (3)FOTO_MATEX PM (4)FOTO_MATEX PM (5)FOTO_MATEX PM (6)FOTO_MATEX PM (7)FOTO_MATEX PM (8)FOTO_MATEX PM (9)FOTO_MATEX PM (11)

Komerční sdělení

Firma MATEX PM, s.r.o. oslavila letos 10 let své existence, což je dobrá příležitost k malému ohlédnutí do její historie. Společnost byla založena jako poradenská společnost se zaměřením na strojírenské technologie a různé laboratorní rozbory. Nicméně po krátkém čase se začala více orientovat na robotiku a laserové technologie a toto zaměření trvá dodnes.

Vlastní robotické laserové pracoviště s výkonovým laserem určené pro povrchové kalení ocelí založila firma na přelomu roku 2008 a 2009. Tato služba byla v té době v průmyslu zcela prakticky neznámá a obdobné pracoviště nebylo nikde jinde v ČR v provozu, dokonce ani jako výzkumné pracoviště. Její zavedení do praxe se díky jasným technickým a ekonomickým výhodám ukázalo jako velmi výhodné. Zákazníci zareagovali velmi příznivě a tato služba se velmi rychle dostala do širšího povědomí ve strojírenských firmách a nástrojárnách po celé ČR a SR. Vývoj pokračoval velmi rychle a tak mohla společnost od roku 2011 nabídnout novou službu a to laserové navařování práškových materiálů, opět jako první v ČR. O rok později přibyla technologie navařování pomocí drátu a tvrdé pájení, což vyústilo v zajímavou spolupráci s automobilovým průmyslem.

Společnost si zároveň budovala silné vývojové oddělení, které se zabývá zejména optimalizací postupů povrchového kalení, navařování a svařování. Díky této kapacitě je zajištěna jednak kontrola kvality a jednak rychlá reakce na nejrůznější potřeby zákazníků. Dá se říci že díky stále práci ve vývoji se společnost udržuje na technologické špičce laserových technologií nejen v rámci ČR.

Služby zakázkového kalení, navařování a svařování jsou nadále jádrem činnosti firmy a jsou zajišťovány ve dvou provozovnách, v Ostravě a v Plzni.

Od roku 2009 firma zajišťuje i stavbu robotických či laserových systémů na klíč jako systémový integrátor. Zaměřuje se na obory, se kterými má zkušenost z vlastního provozu, tedy povrchové kalení, svařování a navařování, nicméně ani klasické robotické sváření, nebo manipulace nejsou problém. Zájem je i o modernizace svářecích automatů starších typů. Firma je schopná zajistit realizaci zakázky takzvaně od A do Z, tedy od základní koncepce pracoviště přes odladění technologie, stavební práce, dodávku a montáž až po zajištění servisu a školení obsluhy.

Samozřejmostí je dodržení bezpečnostních standardů jako je norma ČSN EN 60825, veškerá dokumentace v ČJ, sklad náhradních dílů a další drobnosti, které koncovému uživateli zajistí spolehlivý provoz a jistotu, že má ve společnosti MATEX PM spolehlivého partnera.

Dobré reference z minulosti a vysoká technologická úroveň otevřely firmě dveře i do náročného automobilového průmyslu, zejména do Škody Auto. V letech 2013 a 2015 byla vybudována dvě pracoviště pro laserové svařování automobilových karosérií, jak ocelových tak i hliníkových. Obě pracoviště jsou na naprosté technologické špičce a byly na nich mimo jiné svařovány automobily pro veletrhy a výstavy ještě před jejich uvedením do sériové produkce.

V letošním roce byla dokončena instalace velkého robotického pracoviště pro svařování hygienických žlabů a vpustí ve společnosti ACO Industries. Toto zařízení patří rozhodně mezi největší laserová svářecí pracoviště v Evropě a je jedinečné zejména stupněm automatizace. Umožňuje totiž velmi snadné programování velmi širokého výrobního sortimentu. Dodaný řídící systém a četná inovativní řešení dávají celému systému jedinečnou míru inteligence. S jen malou mírou nadsázky se dá říci, že se firmě podařilo přenést  úroveň produktivity z automobilového průmyslu do kusové výroby.

Firma MATEX PM má tedy do dalších let směle nakročeno a jejím cílem je zůstat na technologické špičce v technologii laserového zpracování materiálu a dále posilovat roli systémového integrátora zejména v oblasti inteligentních robotických laserových systémů.

Více informací najdete na www.matexpm.com, v Plzni najdete pobočku firmy na adrese Libušínská 60 nedaleko železniční trati u Koterova.

FOTO: MATEX PM

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24