Pozor na otravy houbami!

21.08.2010 9:31

Jako každý rok i letos se s velmi bohatou houbařskou sezonou množí případy otrav houbami. Znáte dobře ty, které sbíráte? QAP má pro vás pár rad a tipů a také si shrneme pověry o jedovatých houbách.

Houbaření je specialitou našeho národa stejně jako chalupaření. Ale s hojnou nabídkou hub v lesích se množí i případy otrav houbami. Znáte dobře ty, které sbíráte? QAP vám také vyvrátí některé pověry o houbách.

Co jem to otrava houbami

Pod pojmem otrava si lze představit širokou paletu příznaků, které závisí na houbě, mkterou jste snědli a na jejím množství. Někdy může jít pouze o střevní nevolnost například po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného satana nebo jemné a dočasné změny psychiky, na druhé straně trvalá invalidita či smrt. To při požití většího množství muchomůrky zelené či pavučince plyšového.Obecně nelze nikdy říci, kolik té či oné houby stačí na otravu.

Jaké máme u nás jedovaté houby?

Jednoznačně mezi jedovkami karluje muchomůrka zelená. Ta je považovaná za jednu z nejjedovatějších a nejnebezpečnějších hub světa, a její blízké příbuzné. Kromě nich existují však i další druhy, většinou ovšem vzácnější, jako jsou rozličné pavučince (v čele s pavučincem plyšovým), vláknice (v čele s vláknicí Patouillardovou) a závojenky (v čele se závojenkou olovovou). Známou a někdy i vyhledávanou pro své halucinogenní účinky je lysohlávka česká. Pozor, ale tady hrozí předávkování.

Otrav nebo přiotrávení houbami se v Česku objevuje v průměru asi 300 ročně, umírají v průměru asi 1-3 lidé, přičemž v poslední době jsou úmrtí velmi sporadická. Nejčastější jsou otravy muchomůrkou zelenou a muchomůrkou panterovou.

Pověry

Jedovaté houby jsou pestře zbarvené – Není pravda. Řada smrtelně jedovatých hub je bílá nebo má nenápadnou barvu třeba muchomůrka zelená či muchomůrka jízlivá.

Jedovaté houby nejsou ožírané slimáky a hmyzími larvami – Není pravda, třeba muchomůrka zelená je pro hmyz neškodná a jeho larvy se v ní běžně vyskytují. Plži je též hojně vyhledávaná.

Dlouhé převaření či smažení zlikviduje každý jed - Není pravda. Pouze některé jedovaté houby se po tepelné úpravě stanou jedlými třeba hřib satan, avšak většina toxinů je tepelně vysoce stabilní a var je neničí. Všechny smrtelně jedovaté houby vyskytující se na českém území si uchovávají svoji jedovatost i po dlouhodobé tepelné úpravě.

Když se spletu, tak se mi udělá špatně, a když nebudu váhat a nechám si vypláchnout žaludek, tak se mi nic hrozného nestane. – Chybný předpoklad. Řada smrtelně jedovatých druhů hub je zákeřná tím, že otrava se objeví až velmi dlouho po požití, tedy v okamžiku, kdy už je jed vstřebán a napáchal nevratné škody. To platí například u muchomůrky zelené, ale zejména u pavučince plyšového – u něj se první příznaky mohou objevit dokonce až po 3 týdnech, kdy lékaři mohou konstatovat už jen těžké poškození nebo úplné a definitivní selhání ledvin a trvalou invaliditu, případně smrt, pacienta.

QAP vám přeje šťastnou ruku při hledání a pozorně sbírejte!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT