V pivovaru se měnili měděné řetězy, které přispívají k výjimečné chuti piva Pilsner Urquell

15.02.2011 16:06

35 kilogramů těžké měděné řetězy, které mají svou zásluhu na výjimečné chuti piva Pilsner Urquell, vyměňovali v úterý 15. února zaměstnanci Plzeňského Prazdroje. QAP.cz byl přitom a zjišťoval, k čemu jsou vlastně měděné řetězy při výrobě proslulého plzeňského piva nutné.

 Výměna řetězů
 Měděný řetěz váží 35 kilogramů  Řetěz se otáčí 14 až 17krát za minutu.  Zámečník Pavel Chocholoušek  Obchodní sládek Pavel Průcha  Zámečník Vratislav Liška  Výměna řetězů  Výměna řetězů

Ve varně pivovaru Plzeňského Prazdroje zkontrolovali v úterý 15. února technici dno měděných rmutovacích pánví a vyměnili ručně vyráběné řetězy z vyžíhané mědi. QAP.cz byl u toho a Vy se nyní můžete dozvědět, jak taková výměna řetězů probíhá a k čemu jsou vlastně dobré.

Ručně vyráběné měděné řetězy míchají v pánvích směs sladu a vody, takzvaný rmut, přímo u dna vypouklé pánve. Tyto unikátní technické prvky jsou dodnes zachovány jako součást původní neměnné technologie a i díky nim je ležák Pilsner Urquell stále jedinečným standardem pro celou kategorii piv plzeňského typu. "Měděné řetězy se používají odnepaměti, je to tradiční postup od zavedení těchto pánví, takže tak od konce 19. století. Muselo se to udělat proto, aby řetěz neustále obnovoval povrch a zabraňoval připalování toho ´díla´," prozradil QAPu.cz obchodní sládek Pavel Průcha. "Ještě předtím se používalo takzvané karblování, to se dělalo dřevěnými hrably. Lidi, co měli na starosti vaření, chodili kolem dokola a hrablama museli intenzivně promíchávat to ´dílo´."

Plzeňský ležák získal již v 19. století věhlas ve světě díky své jedinečné chuti a zlatavé barvě, která nebyla do té doby u piv známa. K výjimečnému výsledku vede unikátní proces výroby, od roku 1842 důsledně dodržovaný plzeňskými sládky. První zvláštnost spočívá v takzvaném plzeňském sladu z vlastní sladovny, který se připravuje z přesně definovaných druhů českého ječmene, další unikáty jsou na varně – trojitý rmut a přímý ohřev rmutovací pánve s měděným, ručně vyrobeným řetězem, který míchá sladinu. "Ve varně smícháme slad a vodu pro tzv. rmutování, kdy část směsi oddělíme a zahřejeme v měděných rmutovacích pánvích a poté je vrátíme do hlavní směsi, takzvaného ´díla´. Ve většině pivovarů uvidíte jednormutový, maximálně dvourmutový postup, u nás se rmutuje třikrát," popsal první zajímavost Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

V každé rmutovací pánvi je na obou koncích lopatkového míchadla zavěšený měděný řetěz, který míchá rmut a otírá dno. Teplota otevřeného ohně pod kotlem, která je tak důležitá pro jemnou karamelizaci sladových cukrů, je kolem 600°C a dno je proto nutné trvale stírat tímto řetězem, aby výsledkem byla tak známá unikátní chuť a barva Pilsner Urquell. Každé dva týdny se kontroluje dno pánve i řetěz, který se zároveň pootočí. 

Řetězy vyměňovali zámečníci pivovaru Pavel Chocholoušek a Vratislav Liška. "Uvnitř je celkem horko, i když se pánve nechali pár dní ´odpočinout´ a vychladnout," poznamenal Pavel Choholoušek.

Čím jsou řetězy výjimečné? Řetěz se 62 články ze speciální vyžíhané mědi měří 5,2 m a váží 35 kg. Jednotlivé články řetězu se přitom v pivovaru zhotovují a spojují ručně. Řetěz se pak v peci plzeňské Škodovky ´popustí´ při přesně stanovené době a teplotě, aby kov získal správnou ´měkkost´. "Fyzikálně–chemické vlastnosti mědi mají příznivý účinek na výslednou chuť piva Pilsner Urquell a měděné varní nádoby se používají už od jeho zrodu," doplnil Berka.

Po výměně se použité řetězy nečistí. "Materiál je tak opotřebovaný, že už by se znovu použít nedaly. Jdou do sběru," poznamenal Průcha.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT