01.05.2025 19:13
Složky IZS zachraňovaly odpoledne tonoucího muže
Muž se topil v Berounce v Plzni u sv. Jiří
01.05.2025 19:13
Muž se topil v Berounce v Plzni u sv. Jiří
01.05.2025 14:30
01.05.2025 10:00
Hasiči neměli žádný výjezd související s pálením čarodějnic
Ráno sklidí chmel v oblasti Polepských blat a po poledni už s ním budou chmelit speciální várku na zimu. V Chodové Plané v pivovaru Chodovar se chystá slavnostní okamžik.
Až se zima sládka Chodovaru zeptá: „Cos dělal v létě?“ bude moci opět hrdě odpovědět: "Vařil jsem přece Zimní speciál… Vašeho Albiho…a samozřejmě opět s čerstvým zeleným Žateckým chmelem!“ Konec léta se totiž tradičně v rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané nese ve slavnostním duchu.
Na středu 18. srpna zařadil sládek rodinného pivovaru Chodovar Jan Plevka do výroby slavnostní várku 13° světlého zimního speciálu. Vaření tohoto speciálu není jen tak obyčejné, neobvykle se do něj totiž přidává čerstvý chmel. A ani tento chmel není jen tak obyčejný.
"Toto unikátní pivo se každoročně vaří s dávkou zeleného chmele, který je brzy ráno sklizen na chmelnici Polepských blat, tedy místa známého z muzikálu Starci na chmelu. V pravé poledne je chmel přidán do várky piva v Chodovaru," vysvětluje Jiří Plevka, obchodní a marketingový ředitel pivovaru.
Přitom chmelení čerstvým chmelem není v Čechách vůbec obvyklé. Není to totiž vůbec jednoduché. "Chmel se v době sklizně musí do několika hodin usušit, jinak by přišel vniveč. Pokud však máte jako v Chodovaru odvážného a kreativního pana sládka a spolupracujete s chmelařem, v tomto případě s chmelařkou, která má také velké srdce a zapálení pro pivovarské řemeslo, můžete se pokusit takový čerstvě sklizený chmel rychle dopravit do pivovaru a přidat ho do právě vařeného piva ve varně. Není třeba příliš připomínat, že takovou šanci máte jen několik dnů v roce, právě na přelomu srpna a září, kdy chmel dozrává a sklízí se," vysvětluje dále Jiří Plevka.
Chmel bude slavnostně vhozen do várky 13° speciálu 18. srpna přesně ve 13.00 s úderem kostelních hodin.