QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

26. dubna je smutné výročí výbuchu v Černobylu

26.04.2010 10:29

Na dnešní den připadá 24. výročí výbuch jednoho z reaktorů jaderné elektrárny v Černobylu. Ukrajina házela vinu na tehdejší neškolené dělníky. Katastrofa zasáhla i naši republiku a to radioaktivním mrakem, který se právě na májové průvody 1. května dostavil i nad naši republiku.

Na 26. dubna připadá smutné výročí, které nám připomíná výbuch jednoho z reaktorů v ukrajinském Černobylu. Za viníky nehody prohlásila Ukrajina v roce 1986 pracovníky reaktoru, kteří nebyli dostatečně vyškoleni. Během testu byl navíc vypnut systém pro chlazení jádra, který by byl zřejmě schopen zachytit velké množství páry, která způsobila výbuch.

K výbuchu čtvrtého reaktoru jaderné elektrárny došlo 26. dubna 1986 v 01:23 místního času. Během riskantního pokusu tehdy došlo k přehřátí a následné explozi reaktoru. Exploze odtrhla víka reaktoru a do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí tehdejšího Sovětského svazu, východní Evropou a Skandinávií. Byly kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska o rozloze asi 150 tisíc čtverečných kilometrů. Prvotní exploze si vyžádala životy jen dvou lidí. Až celých 24 hodin po explozi a úniku radioaktivních látek byla nařízena evakuace sousedního města Pripjať. Zcela vylidněna byla oblast do 30 kilometrů kolem Černobylu, která je i dnes neobydlená. Radioaktivní látky však způsobily mutace v genech některých zvířat a zcela zničily vegetaci kolem elektrárny.

Při výbuchu došlo k uvolnění více než sta různých radioaktivních látek jako je plutonium, stroncium, cesium a další, z nichž některé zůstávají v půdě až třicet let. Tyto látky způsobují leukémii, rakovinu jater a zejména rakovinu štítné žlázy u dětí a dospívajících. Podle odborníků byl výbuch Černobylu 400krát silnější než jaderná bomba shozená na Hirošimu. Podle ukrajinských úřadů zemřelo v období následujícím po výbuchu asi 25 tisíc likvidátorů, kteří byli pověřeni zakrytím reaktoru silnou vrstvou betonu.

Elektrárna byla uzavřena v roce 2000 kvůli praskajícímu betonovému krytu. Uzavření reaktoru do dalšího železného pláště má být doknčeno do roku 2012.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24