QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Agresivních řidičů přibývá

31.03.2010 9:43

Podle výzkumu ČVUT se na každém šestnáctém kilometru setkáme s typickým agresorem silnic. Je jím třiatřicetiletý řidič Audi nebo podobně dražších aut. Výzkum probíhal loňský rok na podzim a natočilo se při něm 637 pirátů agresorů.

Už na každém šestnáctém kilometru potkáte agresivního řidiče. Vyplynulo to z výzkumu ČVUT, Besipu a policie. Tento ojedinělý průzkum proběhl loňský rok na podzim. Odborníci se vydali do terénu, nainstalované kamery v takzvaných plovoucích vozidlech natáčely provoz a zaznamenávaly prohřešky. Tato vozidla najela 10 478 kilometrů na všemožných silnicích u nás. Kamery odhalily celkem 637 pirátů, kteří se provinili obscénní gestikulací, rychlou jízdou nebo přejížděním přes plnou čáru. Dvě třetiny z nich jeli nepřiměřenou rychlostí, nebezpečné kličkování a předjíždění se umístilo na druhém místě a dalším jevem bylo problikávání pomalu jedoucích vozidel. Takovéto chování může podle výzkumu za každou čtvrtou nehodu uvedla ČVUT.

Typickým řidičem je podle průzkumu třiatřicetiletý muž v dražším autě nejčastěji Audi, který se vyznačuje rychlou jízdou, nebezpečným předjížděním a problikáváním pomalejších řidičů. Oslovení třiatřicetiletí řidiči Audi však výzkum nepotvrdili. Jeden z nich naopak uvedl, že má známého s vozem BMW, který prý velmi rád šlápne na plyn.

Policie se na tomto výzkumu podílela hlavně z důvodu, aby zjistila příčiny agresivního chování a mohla tak zahájit prevenci v této oblasti.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24