QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

AKTUÁLNĚ: Bouřky zasáhly Plzeňský kraj, nejhorší situace je na Domažlicku

22.06.2023 23:01     23.06.2023 0:13

Do Plzeňského kraje dorazily očekávané bouřky. Dle posledních informací meteorologů bude nejhorší situce na Domažlicku,Klatovsku, Tachovsku a na Šumavě.

5

Velmi silné bouřky postupují do západních Čech a severozápadního pohraničí.

V bouřkách se mohou vyskytnout větší kroupy kolem 2 cm anebo nárazy větru i přes 25 m/s a přívalové srážky.

Na krajní jihozápad území postupuje linie bouřek, na jejímž čele se mohou vyskytnou nárazy větru ojediněle kolem 20 m/s. Za těmito bouřkami postupují v Německu další bouřky s potenciálem na kroupy.

Hasiči hlásí první zásahy spojené se silným větrem. "Zasahujeme zatím hlavně na Domažlicku, kde vyjíždíme k popadaným stromům," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Výjezdy jsou také zaznamenány na Klatovsku i v Plzni.

Meteorologové varují před extrémními bouřkami. "Vydali jsme výstrahu na pozorovaný jev - extrémní bouřky na HP supercelu, která postupuje podél hranice mezi Plzeňským a Jihočeským krajem. Aktuálně na ní podle dopplerovských dat z Německa zesiluje rotace, takže i když se zdá, pře při přechodu přes hory trochu zeslábla, zjevně ještě neřekla poslední slovo. Prosím, počítejme s velkými kroupami a nárazy větru a intenzivním krátkodobým deštěm," uvedli ve 22:57 hodin meteorologové.

Železniční doprava už také hlásí první komplikace, mezi stanicemi Domažlice – Poběžovice jezdí náhradní autobusová doprava. Důvodem jsou popadané stromy v kolejišti.

Výstraha nicméně nevyšla tak, jak meteorologové očekávali. V Plzeňském kraji bylo nejvíce zasaženo Domažlicko, bouřkové pásmo ovšem více ovlivňuje Karlovarský a Ústecký kraj.

 

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT