QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Arboretum Sofronka je přístupné od dubna! Otevírací doba se změnila

31.03.2023 18:12

Arboretum Sofronka rozšiřuje otevírací dobu a nabízí nově pravidelné prohlídky s průvodcem. Otevřeno bude i každou první neděli v měsíci, poprvé už v neděli 2. dubna.

arboretum sofronka_foto arboretum

Otevřeno má Sofronka od dubna do října. Každé pondělí je otevírací doba prodloužena až do 17:30, nově přibyla i první neděle v měsíci. V týdnu je arboretum otevřeno od úterý do pátku od 9 do 16 hodin.

Otevřeno bude každou první neděli v měsíci od 10 do 16 hodin a absolvovat můžete prohlídku arboreta s výkladem, jejíž součástí je i krmení daňků.

„V neděli začne vždy ve 14 hodin asi jedenapůlhodinová komentovaná prohlídka arboreta, a to nejen borovic, ale i naučné stezky o včelách a včelařství, nebo areálu pro lesní pedagogiku se zookoutkem s daňky. Zájemci si budou moci prohlédnout porosty s exotickými druhy borovic i sami. Mohou přitom využít zcela novou publikaci Jana Kaňáka a Jitky Rauchové o borovicích s názvem Sbírka světového sortimentu druhů rodu Pinus, která je v Sofronce zájemcům k dispozici,“ popsala vedoucí oddělení pro práci s veřejností a lesní pedagogiku SVSMP Martina Kováříková.

O Arboretu Sofronka

Arboretum bylo založeno v roce 1956 jako pracoviště Výzkumného ústavu lesního hospodářství. V roce 2010 Sofronku převzalo město Plzeň (stará se o něj Správa veřejného statku města Plzně).

Od založení bylo do současné doby na ploše cca 22 hektarů v arboretu vysázeno 70 druhů borovic z celého světa a tato sbírka se stala jednou z největších na euroasijském kontinentu.

Jedinečnost arboreta ovšem nespočívá jen v samotném počtu druhů, které zde rostou, ale v několika desítkách až stovkách zeměpisných odchylek a variant (tzv. proveniencí) některých druhů, jejichž zástupci zde rostou.

Od roku 1962 je v areálu arboreta meteorologická stanice, která byla od roku 1969 začleněna do základní klimatologické sítě Hydrometeorologického ústavu pod názvem Plzeň-Bolevec.

Za dobu existence bylo v arboretu vysazeno a otestováno na 70 druhů borovic. „Ne všechny však na Sofronce přežily. V současné době jich zde roste kolem 40, navíc 15 mezidruhových kříženců. Díky tomu patří tato borová sbírka k největším na euroasijském kontinentu,“ vysvětlil emeritní vedoucí Jan Kaňák.

Mnohé druhy jsou zde zastoupeny až ve stovkách proveniencí, tedy vzorků různého místa původu. „Nejvíce zastoupená je zde pro nás nejběžnější borovice lesní, která tu roste v 256 proveniencích, od Skotska až po Dálný Východ,“ doplnil Jan Kaňák.

Otevírací doba Arboreta Sofronka v Plzni: duben – říjen 2023

Pondělí 9-17:30
Úterý 9-16
Středa 9-16
Čtvrtek 9-16
Pátek 9-16
Sobota zavřeno
Neděle 10-16 (vždy jen první neděle v měsíci, od 14 hodin možná účast na komentované prohlídce)

foto: www.sofronka.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24