30.04.2025 17:51 30.04.2025 20:13
30.04.2025 9:32
Plzeňská zoo opět chová vzácné zorily malé
30.04.2025 8:40 30.04.2025 9:32
Ranní nehoda v Chlumčanech. Motorkář narazil do závory - FOTKY
Bednáři v Plzeňském Prazdroji smolili a opravovali sudy – FOTKY
Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se dnes odehrával jedinečný rituál tradičního pivovarnictví – smolení obřích pivních sudů, ve kterých dozrává legendární Pilsner Urquell. QAP byl u toho! Podívejte se na fotky!
Pro osmičlenný tým bednářů Plzeňského Prazdroje znamenají poslední dny jediné – smolení a opravu sudů. Letos jich mají v péči přes dvacet, přičemž pivovar ve svých sklepích uchovává více než stovku těchto dubových obrů.
Sudy se z ležáckých sklepů vyvezou do bednárny dvakrát ročně a současně se smolením se případně i opraví. Celý proces trvá cca dva týdny.
Než se sud dostane zpět do sklepa a bude znovu naplněn pivem, projde důkladnou péčí. Nejprve ho bednáři vytáhnou, důkladně vyčistí a vyvalí na dvůr. Pak přijde na řadu hořák, který nahřeje vnitřek sudu. „Nahříváme ho zhruba půl hodiny, aby změkla původní smola a dobře se propojila s novou,“ vysvětlil Karel Hofman, předák bednářské party.
Smolení je tradiční postup údržby sudů. Plzeňští bednáři používají směs kanadské, čínské a americké pryskyřice. „Dovnitř sudu se leje smola rozehřátá na více než 200 stupňů Celsia. Při této teplotě má optimální hustotu. Zahříváme ji v kádi, která má objem asi 200 litrů,“ sdělil další z bednářů.
Smola se následně vyleje a bednáři začnou sud převalovat. „Tím zajistíme rovnoměrné pokrytí celé plochy. Smola nejen dezinfikuje sud, ale také zabraňuje tomu, aby pivo přejímalo nežádoucí chutě ze dřeva,“ doplnil Hofman.
Proces válení trvá asi 15 minut, pak už jen zbývá nechat smolu vychladnout a sud může zpět do ležáckých sklepů. „Pokud bychom sud jen zaparkovali, vytvořily by se v něm ze smoly takové krápníky, které by se odlamovaly, a to samozřejmě nechceme,“ vysvětlil důvod válení sudů předák bednářské party.
Každý z těchto obřích sudů váží prázdný kolem 800 kilogramů a pojme přibližně 40 hektolitrů piva.
Práce bednářů pro plzeňský pivovar je velmi důležitá. Vzorky piva ze sudů se totiž porovnávají s tím, které zraje v moderních cylindrokonických tancích.
Jedná se pravděpodobně o poslední bednářskou partou na světě pracující přímo v pivovaru. Jejich práce je natolik unikátní, že byli v roce 2018 zapsáni na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.
Foto QAP