Blíží se konec Bílé haldy v Rokycanech? Město zveřejnilo své plány

26.01.2023 12:41

Už od konce 19. století se na kraji centra Rokycan nachází Bílá halda. Jedná se o pozůstatky hutě. Město se pokoušelo před několika lety nahromaděnou strusku prodat, avšak nikdo neprojevil zájem. Zastupitelstvo města 23. ledna schválilo záměr prodeje pozemkové parcely Bílé haldy.

Bílá halda_0123_město Rokycany

Aktuálně se na pozemku města nachází přibližně 25 tisíc tun materiálu. „Naším cílem je konečně odvézt materiál z prostoru Bílé haldy a dle schváleného Územního plánu Rokycan na pozemku vybudovat 16 parcel pro rodinné domy. Bohužel předchozí snahy vždy skončily neúspěšně. Jedná se o klidnou lokalitu na okraji centra města, která doposud neslouží schválenému účelu, a to individuální výstavbě rodinných domů,“ řekl Tomáš Rada, starosta města Rokycan.

Zastupitelé schválili prodej parcely. „Zastupitelstvo města schválilo nyní pouze záměr prodeje pozemkové parcely Bílé haldy o výměře 10 782 metrů čtverečních za minimální cenu 300 Kč/m2 + platnou sazbu DPH. Jsou zde ale stěžejní podmínky před samotným prodejem,“ upozornil místostarosta města Jiří Sýkora.

Budoucí vlastník bude mít plné ruce práce. „Budoucí kupující bude muset do jednoho roku od uzavření smlouvy o smlouvě budoucí zlikvidovat odpad z produkce metalurgických provozů bývalé slévárny v souladu s platnou legislativou. Do dvou let od podpisu smlouvy musí zajistit vydání stavebního povolení na stavbu technické infrastruktury pro budoucí stavbu rodinných domů dle urbanistické studie z roku 2011 s návrhem 16 rodinných domů. Do tří let od podpisu smlouvy musí pak realizovat a uvést do trvalého užívání samotnou stavbu technické infrastruktury v rozsahu vydaného stavebního povolení pro stavbu rodinných domů,“ uvedl místostarosta.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24