Blovice jdou příkladem. Místo nevzhledné cihelny vzniká volnočasový park

03.03.2023 7:49

Areál blovické cihelny je typický příklad brownfieldu (opuštěného areálu po ukončené průmyslové činnosti). Město tento nevzhledný areál mění na park. O cihelně jsme si popovídali s Vojtěchem Černíkem, projektovým manažerem města Blovice.

blovická cihelna_Blovice
blovická cihelna_Bloviceblovická cihelna

Nevzhledný areál bývalé cihelny se mění. Zchátralé budovy jsou pryč. Momentálně se v areálu nachází už jen tovární komín. V areálu totiž vzniká volnočasová zóna s názvem Park Cihelna. „Cílem je propojit historii tohoto unikátního území s ochranou kuňky žlutobřiché, sportovními prvky a edukativním přesahem, a tím vybudovat moderní relaxačně-sportovní areál pro široké spektrum lidí, a to nejen z Blovicka,“ říká Vojtěch Černík.

Lokalita je z hlediska životního prostředí velmi důležitá. V areálu žije kuňka žlutobřichá. Jedná se o ohrožený druh obojživelníka. K životu tahle žlutošedá žabka potřebuje mimo jiné periodicky vysychající tůňky, přesně takové podmínky ji areál nabízí.

„Lokalita je z hlediska ochrany životního prostředí opravdu významná. Areál blovické cihelny je totiž domovem ohroženého druhu kuňky žlutobřiché. Díky tomu je tento areál zařazen do seznamu evropsky významných lokalit NATURA 2000,“ upřesnil Vojtěch Černík a dodal: „Aby vznikaly nové tůňky a nedocházelo k zarůstání oblasti, jsou zde již do roku 1995 každoročně pořádány závody těžké a vojenské techniky pod názvem Blovický smyk.“

Na místě bývalé cihelny vznikne naučná stezka a relaxační zóny. „Naučná stezka bude propojovat jednotlivá stanoviště, vzniknou zde různorodá odpočinková místa, pikniková louka s grilovištěm, prvky pro trialovou cyklistiku, pozorovatelny živočichů, dětské atrakce a spoustu dalších věcí, které si však zatím necháme jako překvapení,“ řekl Vojtěch Černý s úsměvem a dodal: „Jediné, co můžeme prozradit je, že celá lokalita bude časem jedním z hlavních lokálních turistických lákadel.“

Historie blovické cihelny:

  • Na ploše zhruba patnáctihektarového západního svahu vrchu Dubí se těžila hlína pro výrobu cihel již od roku 1921.
  • V průběhu turbulentních let 20. století podnik střídavě více či méně prosperoval, a to až do roku 1996, kdy zde byly těžba i výroba zcela zastavena.
  • Od 90. let areál naproti vlakovému nádraží chátral. Již od tohoto období zde byly tendence celý prostor sanovat a smysluplně využít, bohužel vlastnické struktury jednotlivých pozemků toto neumožňovaly.
  • Další snahy byly oživeny až v roce 2018 s nástupem nového vedení města, v čele s novým starostou Robertem Zelenkou.
  • Novému vedení se podařilo odkoupit téměř devítihektarový pozemek v roce 2020 za účelem vybudování relaxační a odpočinkové zóny.
  • V roce 2021 došlo k demolici celého komplexu budov cihelny, ze kterých se do dnešního dne dochoval pouze tovární komín, jenž by se do budoucna měl stát dominantou nově vznikajícího parku.

Na video z demolice cihelny se můžete podívat zde:

Foto ilustrační město Blovice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24