QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čáp Kryštof z Tachovska si vegetí v Senegalu - FOTKY!

02.02.2021 12:36

Záchranná stanice živočichů v Plzni hlásí pohyb zachráněného čápa Kryštofa, který byl vloni po uzdravení vypuštěn zpět do přírody. Kryštof rozhodně nelenil a vybral si k pobytu pěkné místo.

image-proxy (2)
image-proxy (2)image-proxy (1)image-proxy (3)image-proxy (5)image-proxy (6)image-proxy (7)image-proxy (8)image-proxy (9)image-proxy (4)image-proxy (10)image-proxy

Záchranná stanice živočichů v Plzni hlásí zajímavé zprávy o cestujícím Kryštofovi. Řeč je o čápu bílém s batůžkem, který byl vypuštěn 31. července 2020 u Chocenic na jižním Plzeňsku. Jak se čáp dostal do stanice, popisuje Karel Makoň. "V tu dobu to byly tři roky, co jsme ho jako nevzletné mládě s Milošem Paiskerem kroužkovali na hnízdě v Brodu nad Tichou na Tachovsku na našem betonovém sloupu s umělou hnízdní podložkou na zahradě u manželů Bernasových, kteří hnízdění a hnízdo čápů v Brodu zachránili.Tenkrát  ještě nikdo z nás netušil, že se s tímto mrňousem setkáme tři roky poté s Radkem Zemanem v oplocení radiokomunikačního vysílače u Města Touškova. Noční pád z vysílače na malý oplocený pozemek zarostlý vysokou trávou se bohužel pro čápa neobešel bez modřin a poranění, a tak Kryštof strávil v naší Záchranné stanici živočichů Plzeň necelé dva týdny, než mohl být zase vypuštěn a vrácen zpět do volné přírody," popisuje příchod čápa Kryštofa do Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Když už byl čáp v pořádku a měl být vypuštěn, rozhodli se ve spolku jeho cestu monitorovat. "Samozřejmě jsme potřebovali vědět, jak se bude čáp po léčbě chovat, a tak jsme se rozhodli, po zkušenostech z předešlých let, i jemu dát na záda batůžek, tedy malou satelitní vysílačku. Od té doby Bohumil Mášek sleduje dvakrát za den na monitoru svého počítače téměř každý jeho krok, přelet i pohyb. Kryštof je tři roky starý čáp, což je mezi čápy už mazák. V reálu to znamená, že byl v Africe minimálně už tři zimy, tato letošní je jeho čtvrtá. U čápů bílých jsou tři roky zároveň i věkem dospívání ve znamení hledání partnera a v následném roce i hnízda a hnízdění. To by podle všeho mohlo proběhnout tento rok (2021) právě u nás v ČR a ideálně i v západních Čechách. To je však ještě hodně daleko a poměrně i hodně nejisté, jelikož v současné době je Kryštof vzdušnou čarou přes 5.500 km od svého domova. Navíc i v Africe na naše čápy číhá mnoho nebezpečí a to už nemluvím o cestě zpět. Momentálně si však Kryštof zatím ještě užívá sluníčka v Senegalu v okolí města Touba v regionu Diourbel a podle Bohouše navštěvoval přítok řeky Gambia Ríver u hranice Senegal- Gambie a střídavě se vracel do Touba. Tam se zdržuje na místních skládkách a okolí, kde je v této době dost kobylek, sarančat a nepohrdne ani termity," popisuje život Kryštofa v dalekých zemích Karel Makoň.

Můžeme Kryštofovi jeho výlety tiše závidět a vy máte možnost se prostřednictvím přiložené mapy podívat, kde zrovna náš čáp pobývá.

Foto:  Záchranná stanice živočichů v Plzni - Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24