Čapí sezóna začala. Ornitologové žádají veřejnost o pomoc!

13.03.2023 18:55

Čápi bílí v Česku postupně obsazují svá hnízdiště a ornitologové očekávají, že blížící se teplé a slunečné počasí jejich přílet ještě urychlí. Kolik párů přiletí a kolik vyvedou mláďat? Odpověď i na tyto otázky zjišťuje Česká společnost ornitologická (ČSO) s pomocí veřejnosti.

Čáp bílý_L. Korešová

„V programu občanské vědy Čapí hnízda sledujeme průběh hnízdění čápů již od roku 2014. Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné,“ uvádí Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda. Do programu se může zapojit úplně každý – od rodin s dětmi přes školní kolektivy až po seniory.

Jak ukazuje mapa čapích hnízd na www.birdlife.cz/capi, obsazeno je zatím 57 hnízd. I když někteří čápi již přilétli (pravděpodobně jedinci zimující ve střední nebo jižní Evropě), většina se začne objevovat v následujících slunečných dnech. Právě ty budou klíčové pro zaznamenání co nejpřesnějších údajů o příletu čápů.

„Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte zde. I když tam čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a uveďte "čáp nepozorován". Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská. Čím více hnízd se podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají.

Foto ilustrační Ludmila Korešová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24