Cestování do ostatních států? Nedoporučuje se a je téměř nemožné!

26.04.2020 12:18

Cestovat mimo ČR se sice od pátku už může, musíme ale respektovat také pravidla ostatních zemí. To znamená, že vycestovat je stále téměř nemožné. Jaká platí pravidla pro vstup do jednotlivých zemí?

8

Cestování do zahraniční se doporučuje jen v nezbytných případech. Vetšina zemí má navíc svá vlastní opatření a není možné je vůbec navštívit.

Německo

Vstup na území Německa je povolen občanům ČS EU, tedy i občanům ČR za níže uvedených podmínek

- pro tranzit za účelem návratu do domovského státu nebo státu obvyklého bydliště, pokud neexistuje jiná možnost, přičemž tranzitující osoby musí území nejrychlejším způsobem opustit

- s povolením k pobytu nebo bydlištěm v Německu

- přeshraničním pracovníkům

- v mimořádných případech (např. úmrtí v rodině, naléhavé lékařské vyšetření apod, nutno řádně zdůvodnit a prokázat na hranici)

Rakousko

Sousední Rakousko za určitých podmínek přijímá cizince. Více zde.

Slovensko

Cizinci, kteří chtějí cestovat na území Slovenské republiky pouze za účelem turistiky nesplňují podmínky pro vstup na území SR a nejsou vpuštěni. Pro cestování za účelem turistiky se výjimky neudělují a nemá smysl o ně žádat.

Povoleny jsou jen některé výjimky jako např. cesty za rodinou. Více zde.

Maďarsko zakázalo od 17. března vstup cizincům na své území. Na území Maďarska mohou vstoupit pouze občané Maďarska a jejich rodinný příslušníci a občané EU s povoleným trvalým pobytem na území Maďarska. Vstup do Maďarska je povolen i osobám, kteří mají maďarskou pobytovou kartu.

Itálie

Italská vláda uzavřela zemi až do 3. května.

Chorvatsko

Vstup cizích státních občanů na území Chorvatské republiky zakázán. Výjimky jsou udělovány lékařskému personálu, personálu pečujícímu o seniory, kvůli nutnému lékařskému zákroku, pendlerům, řidičům nákladní dopravy, diplomatům, týmům civilní ochrany, vojákům a členům mezinárodních organizací při vykonávání služebních povinností.

Polsko

Na základě usnesení vlády PL platí do 26. dubna 2020 zákaz mezinárodního leteckého spojení a do 3. května 2020 zákaz překročení hranic Polska. I tady platí pouze některé výjimky. Víve zde.

Španělsko

Na celém území Španělska platí od 14. března 2020 nouzový stav, který byl již třikrát prodlužován. Aktuálně je platný do 9. května 2020, další případné prodloužení bude záviset na vývoji koronavirové pandemie.

Od 22. března 2020 Španělsko uplatňuje striktní omezení možností vstupu cizinců na své území.

Uzavřené hranice pro turisty má například i Tunisko. Uzavřené jsou pro občany ČR také Spojené státy Americké.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24