QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chodíte rádi do restaurace? Podívejte se, jaké hrůzy se v některých nachází - FOTKY

16.03.2021 13:13

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už šest let kontroluje provozy společného stravování. Podívejte se do fotogalerie, že čisto ve všech provozovnách určitě není.

Asijské Bistro Dragon II 2 Brno_2018
paukert 2_2015Restaurace Hoang Thanh1 Praha_2019Asijské Bistro Dragon II 2 Brno_2018Restaurace u Havlů Na Táborce 2 Praha_2017U Birhanzlů Praha_2015skladovani potravin na WC_2015

Za šest let kontrol segmentu inspektoři SZPI uskutečnili v provozovnách společného stravování 73 805 kontrol, z nich u 19 512 kontrol zjistili porušení právních předpisů. Inspektoři tak zjistili za dané období pochybení u 26,2% kontrol a společné stravování tak představuje nejproblematičtější segment ze všech typů provozoven v kompetenci SZPI. "Zároveň je potřeba zdůraznit, že vlivem cíleného kontrolního tlaku inspektorů SZPI došlo postupně k výraznému snížení množství prohřešků zejména v oblastech ohrožujících zdraví spotřebitelů. Po zahájení kontrol v roce 2015 v restauracích se ukázalo, že jejich stav je velmi zanedbaný, významná část provozovatelů si není vědoma ani nezákladnějších povinností a inspektoři byli nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav. To představovalo 65,2% provozoven uzavřených SZPI. V roce 2020 šlo o 22 uzavřených provozoven a v roce 2019, tedy před vyhlášením nouzového stavu, o 49 provozoven," zdůraznil velké zlepší mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

K typickým důvodům vedoucím k uzavření patří dlouhodobá rezignace na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, zaplísnění prostor a chladících zařízení, výskyt škůdců a absence jejich regulace, chybějící přívod teplé vody, nevyhovující podmínky skladování, nezvládnutý odvoz odpadů apod. Jde o podmínky přímo ohrožující zdraví spotřebitelů.

Foto: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24