10.02.2025 14:54
Statistiky vražd v Plzeňském kraji se nezměnily. Vloni řešili kriminalisté 13 případů
Statistiky za rok 2024 také ukazují, že většina obětí měla s útočníky blízký vztah.
10.02.2025 14:54
Statistiky za rok 2024 také ukazují, že většina obětí měla s útočníky blízký vztah.
10.02.2025 13:58
10.02.2025 12:54
Státní zemědělská a potravinářská inspekce už šest let kontroluje provozy společného stravování. Podívejte se do fotogalerie, že čisto ve všech provozovnách určitě není.
Za šest let kontrol segmentu inspektoři SZPI uskutečnili v provozovnách společného stravování 73 805 kontrol, z nich u 19 512 kontrol zjistili porušení právních předpisů. Inspektoři tak zjistili za dané období pochybení u 26,2% kontrol a společné stravování tak představuje nejproblematičtější segment ze všech typů provozoven v kompetenci SZPI. "Zároveň je potřeba zdůraznit, že vlivem cíleného kontrolního tlaku inspektorů SZPI došlo postupně k výraznému snížení množství prohřešků zejména v oblastech ohrožujících zdraví spotřebitelů. Po zahájení kontrol v roce 2015 v restauracích se ukázalo, že jejich stav je velmi zanedbaný, významná část provozovatelů si není vědoma ani nezákladnějších povinností a inspektoři byli nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav. To představovalo 65,2% provozoven uzavřených SZPI. V roce 2020 šlo o 22 uzavřených provozoven a v roce 2019, tedy před vyhlášením nouzového stavu, o 49 provozoven," zdůraznil velké zlepší mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
K typickým důvodům vedoucím k uzavření patří dlouhodobá rezignace na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, zaplísnění prostor a chladících zařízení, výskyt škůdců a absence jejich regulace, chybějící přívod teplé vody, nevyhovující podmínky skladování, nezvládnutý odvoz odpadů apod. Jde o podmínky přímo ohrožující zdraví spotřebitelů.
Foto: SZPI