QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chorizo z Francie bylo o maso dost ošizené! FOTKY

01.09.2016 10:58

Státní zemědělská a potravinářská inspekce přitvrdila v kontrolách potravin v obchodech. Stále častěji se ukazuje, že výrobci šidí na obsahu. Přinášíme podrobnosti!

1
12

Kontroly potravin v obchodech probíhají prakticky nepřetržitě a SZPI v tom ani nepoleví. I další kontroly opět ukázaly, že výrobci se šizení zkrátka nebojí. Nejčastěji jde o masné nebo mléčné výrobky.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce při pokračujících intenzívních kontrolách maloobchodní sítě nadále zjišťuje významné množství nevyhovujících masných a mléčných výrobků z dovozu. Jde o potraviny falšované, kde informace na obalu uvádí spotřebitele v omyl. Oproti informaci na obalu u těchto potravin chybí desítky procent obsahu masa nebo tzv. mléčný tuk (snížený podíl mléčného tuku na pevné části mléčného výrobku). V obou případech se jedná o nedostatek zásadně měnící vlastnosti potraviny," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Aktuálně inspektoři nedostatky odhalili u výrobku PIKOK CHORIZO CLASSIC z Francie, který nabízel řetězec Lidl. "Výrobce na obalu uvedl: 100g klobásy bylo vyrobeno ze 120 g masa, laboratorní rozbor ale potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 97,40%. Údaj na obalu tak uváděl spotřebitele v omyl. Společnosti Lidl Česká republika v.o.s. inspekce uložila opatření k okamžitému stažení nevyhovující šarže dané potraviny z trhu," informuje inspekce.

Podle SZPI budou obdobné kontroly pokračovat právě vzhledem k opakujícím se špatným výsledkům.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24