QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co na Pancíři nacvičovala Horská služba Šumava? FOTKY

21.12.2022 9:10

Záchranáři Horské služby Šumava z okrsků Zadov, Špičák, Kubova Huť i Kramolín se o víkendu 17. až 18. prosince účastnili doškolení před zimní sezónou.

Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (3)
Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (3)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (1)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (2)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (4)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (3)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (5)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (6)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (8)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (7)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (9)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (10)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (11)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (12)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (13)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (14)Horská služba Šumva_cvičení_1222_HS Š (15)

„Pod dohledem 4 lékařů, dvou instruktorů a 1 psovoda Horské služby šumavské oblasti se doškolení zúčastnilo na 50 záchranářů, kteří cvičili a upevňovali celou řadu dovednosti od pátrání, přes ošetření až po transport pacientů z nepřístupných podmínek,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Pod dohledem lékařů Horské služby proběhlo také pravidelné školení First responderů v rámci dohody o spolupráci mezi ZZS Plzeňského a Jihočeského kraje.

V sobotu se záchranáři cvičili v pátrání, ošetření a transportu pacientů. „Účastníci cvičili také aplikaci látky Penthrox, polohování a ošetření zraněného v terénu. Nezbytnou součástí byly také nácviky transportu figurantů z nepřístupného terénu, kde nelze využít dopravní techniku ani vrtulník, ale pouze lezecké a lanové techniky,“ vysvětluje Michal Janďura. Dalším bodem doškolení bylo i pátrání po pohřešovaných osobách v nepřístupném terénu, ošetření a zajištění transportu pacientů.

V neděli čekala na záchranáře v rámci výcviku neoficiální soutěž o nejlepší okrsek. Družstva rozdělená podle okrsků si to rozdala v uzlování, transportu zraněného z nepřístupného terénu, ve spouštění i vytahování a transportu pacienta na přesně vymezené trati. „Celý program byl fyzicky velmi náročný, počasí ale přálo a podařilo se realizovat všechny naplánované aktivity, ve kterých naši záchranáři projevili velikou houževnatost, fyzickou připravenost i výdrž,“ zhodnotil průběh víkendu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Celá prověrková soutěž skončila nerozhodně mezi okrsky Špičák a Zadov. Rozhodnout musela až dovednostní disciplína družstev v sundávání pásů ze skialpinistických lyží a přípravy na sjezd. Celkové vítězství po třech letech, kdy vítězil Zadov, nakonec patří okrsku Špičák. „Šumavští záchranáři jsou na letošní zimní sezónu dobře připraveni a jsem moc rád, že máme velice dobrý a sehraný tým jak profesionálních, tak dobrovolných záchranářů, kteří se starají o bezpečnost návštěvníků na Šumavě,“ uzavírá Janďura.

Foto Horská služba Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24