QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další výrobek s falšovaným obsahem masa! Hovězí v kabanosu z Polska téměř chybělo

08.03.2019 20:19

Potravinářská inspekce zjistila další falšovaný výrobek polské výroby. Kabanos s minimálním obsahem hovězího masa byl k dostání v Lidlu.

kabanos Lídl

Výrobce na obalu kabanosu mimo jiné uvedl, že 100 gramů kabanosu bylo vyrobeno ze 158 g masa, z toho 150 gramů bylo vepřového a 8 gramů hovězího.

"Laboratorní rozbor ale prokázal, že výrobek neobsahuje hovězí maso v množství vyšším než 1%. Informace na obalu tak klamala spotřebitel ohledně skutečného složení potraviny, kontrolovaná osoba se tím dopustila porušení Evropského nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to ve smyslu klamání spotřebitele,“ sděluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva s tím, že inspektoři kabanos objevili v Lidlu ve Velbudické ulici v Mostě.

"Inspekce prodejci nařídila stažení předmětné potraviny ze všech svých poboček a zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ dodává mluvčí.

"U sušených masných výrobků se na obalu uvádí hmotnost finálního výrobku po vysušení, ale hmotnost jednotlivých složek před jejich vysušením. Proto je u této komodity součet hmotnosti složek vyšší, než je hmotnost konečného výrobku,“ vysvětluje Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24