QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další z nemocnic v Plzeňském kraji má v týmu duchovní. Sestra Jana naslouchá všem pacientům

14.12.2022 10:19

Jana Háková, členka kongregace Školských sester de Notre Dame je nově duchovní v nemocnici v Horažďovicích. Nyní už tedy čtvrtá ze šesti nemocnic Plzeňského kraje má ve svém týmu nemocničního duchovního.

sestra Jana_nemocnice Horažďovice_1222

„Své poslání vnímám hlavně jako službu „naslouchajícího ucha“ a to jak pro pacienty, tak pro jejich příbuzné i pro personál, kterému bych ráda poděkovala za milé přijetí. Mohu darovat úsměv a lidskou blízkost, podpořit vědomí důstojnosti každého člověka, a pokud o to kdokoli projeví zájem, mohu nabídnout i modlitbu, četbu z bible nebo zprostředkovat návštěvu kněze,“ říká nová nemocniční kaplanka.

Sestra Jana je k dispozici všem pacientům, ať už potřebují duchovní podporu, jen tak si popovídat, mít chvilku u lůžka společnost, ale i když potřebují například pomoci s jídlem. Službu v nemocnici má dva dny v týdnu. „S někým se bavím hodinu, s jiným stačí jen několik vteřin - podle jejich potřeb. Moje služba je širší, než jsem si původně představovala, protože jsem zde pro všechny,“ říká sestra.

S pacienty bude sestra trávit i letošní Vánoce. Budou péct cukroví, zdobit stromeček, půjdou na mši a ke štědrovečerní večeři s nimi zasedne i administrátor farnosti ThLic. Mariusz Piwowarczyk, který do nemocnice dochází za pacienty. „Určitě ale navštívím i nemocné, kteří i přes svátky budou muset zůstat v nemocnici. Svátky jsou obdobím, kdy lidé chtějí být s někým. Věřím, že je i moje přítomnost potěší,“ uzavřela sestra Jana.

Foto Nemocnice Horažďovice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24