QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Divočáci ničí Plzeň. Můžou za to černé skládky a zpustlé pozemky

04.01.2023 14:51

Mikulku a Roudnou už od roku 2020 trápí zvýšený počet divokých prasat. Tyto lokality si divoká zvířata vybrala i díky jednoduchému přístupu k potravě – černým skládkám.

boar-4735586_1920(1)

„Největší problémy s divočáky jsou v oblasti Mikulky. Divoká prasata přitahují do této oblasti přes nový silniční průtah z oblasti Boleveckého rybníka a druhá skupina přitahuje směrem od řeky od nového kruhového objezdu,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životní prostředí Aleš Tolar.

Plzeň situaci monitoruje. „Máme prověřeno, že divoká prasata okupují uváděné lokality celou noc od večera do rána. Na rozdíl od podzimu 2021 a začátku roku 2022, kdy se tlupa divokých prasat zdržovala v lokalitě Mikulka trvale až do 10. února 2022, kdy byla z denního stávaniště vyhnána a jedno prase odloveno, se v současnosti dle monitoringu našeho odboru, hlášení od občanů a kamerových záznamů divoká prasata pohybují po celé lokalitě v různou večerní a noční dobu, popřípadě v brzkých ranních hodinách na různých místech a zcela nahodile, nezůstávají zde a odtahují do denních stávanišť mimo řešenou lokalitu,“ doplnila vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová.

Divoká prasata mají na Roudné a na Mikulce ideální zázemí. „Hlavním důvodem je tedy jednoduché získání potravy. Ta je v lokalitě vinou velkého množství černých skládek. Druhým a stejně závažným důvodem je dostatečné množství krytu. Uvedené území je jen částečně hospodářsky využíváno, orná půda leží ladem, zarůstá a veškerý porost umožňuje dostatečný a bezpečný kryt pro černou zvěř,“ uvedl Aleš Tolar.

Město bude situaci řešit lovem prasat v honitbách a intenzivnějším tlakem na majitele pozemků. „Jedním z opatření je tlak na majitele pozemků a jejich péči o ně, které budeme od této doby provádět. Budeme vyzývat majitele pozemků k urychlené nápravě i pod sankcí. Protože kdybychom ukázněnost občanů v dané lokalitě vyřešili, to znamená problematiku černých skládek a péči o pozemky, prasata by v daném území nebyla, neboť by neměla důvod sem přicházet,“ dodala Dagmar Svobodová Kaiferová s tím, že dalším krokem je intenzivní lov v honitbách, který je nejúčinnější ke snížení stavu černé zvěře a osvědčil se i v jiných územích města Plzně.

K tématu se nedávno vyjádřil Karel Makoň ze Záchranné stanice živočíchů Plzeň. „Za to, že jsou dnes nejenom v okrajových částech Plzně, ale i uprostřed vnitřní zástavby, si můžeme jen a jen sami. Černé skládky, hromady bio-odpadu, nepořádek kolem odpadkových košů a popelnic, tábořišť bezdomovců, všude poházené zbytky jídla, nepořádek, odpadky. Navíc divoká prasata nejsou ani zdaleka tak nebezpečná, jako například volně pobíhající psi anebo i nutrie, které si ochotně a s oblibou krmíme na plzeňských řekách! Dokonce ani nedokáží udělat takový nepořádek, jako například bezdomovci, kteří jsou dnes nastěhovaní v každém remízu či zeleni,“ uvedl Makoň. Článek naleznete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24