QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dobrovolníci z celého světa přijedou na pomoc barokní faře na Domažlicku

11.07.2023 8:13

Čtrnáct dní v červenci bude v Semněvicích na Domažlicku rušno. Do místní fary totiž zavítá mezinárodní skupina dobrovolníků, která přijede pomáhat.

Workcamp v Českých Kopistech_Autor Anna Štindlová

Západočeská obec Semněvice hostí ve dnech 10. až 24. července mezinárodní skupinu dobrovolníků, která přijede pomoci s obnovou místní barokní fary. Obnovou projdou jak interiéry, tak venkovní prostory.

Projekt se koná za podpory sdružení Fara Semněvice, ve spolupráci s organizací INEX-SDA. “Dobrovolníci se v rámci projektu chopí prací v okolí fary i v prostorách budovy samotné. Mimo zvelebování a oprav interiérů, jako jsou okenice, výmalba pokojů a stěhování nábytku, budou také pracovat v areálu fary, kde kromě běžných terénních úprav budou vypomáhat s prací na zahradě a sklizní drobné úrody,” vysvětluje Kateřina Kortanová za INEX-SDA.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. “Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků,” říká Kateřina Kortanová.

Mimo samotné práce má projekt i edukativní účel. Dobrovolníci se budou moci naučit historii a zajímavosti o místním kostele a faře, budou moci uspořádat koncert, a nebo je čeká návštěva nedalekého hradu v Horšovském Týnu.  “Smyslem je přiblížit historii tradice dané oblasti pro lidi ze všech koutů světa,” dodává Kateřina Kortanová.

Foto ilustrační INEX-SDA Anna Štidlová

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT