QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Džem měl o třetinu méně ovoce! Norma ho musí stáhnout - FOTKY

01.06.2016 8:26

Višňový džem extra, který nabízel řetězec Norma, obsahoval o třetinu méně ovoce, než podle legislativy musí. Inspekce nařídila jeho stažení z prodeje ve všech obchodech.

1
132

Další šizení ze strany výrobců potravin odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspkece. Tentokrát se klamání zakázníků týká džemu z Německa, který byl k dostání v obchodní síti společnosti Norma. Řetězec musí džem stáhnout z prodeje.

Konkrétně se jedná o Sauerkirsche konfitüre extra, tedy višňový džem extra, v balení 860 gramů. "Označení potraviny ´extra džem´ je zákonný název chráněný vyhláškou 157/2003 Sb., která zde stanovuje minimální podíl ovocné složky na 45% obsahu balení, výrobce zároveň na obal uvedl informaci ´vyrobeno z 45 g ovoce na 100 g´. Laboratorní analýza ale v předmětné šarži džemu stanovila podíl ovocné složky pouze na 30,6% a informace na obalu tak uváděla spotřebitele v omyl," informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Džemy tak musí zmizet z obchodů. "Na základě uvedeného zjištění SZPI nařídila, aby prodejce neprodleně stáhnul předmětnou šarži džemu z celé své tržní sítě a inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty," dodává mluvčí SZPI.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24