QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Evakuace na člunech a poprvé i nasazení dronu .. cvičení POVODNĚ 2016 - FOTKY!

23.03.2016 19:57     23.03.2016 21:28

Už dvakrát bylo v předchozích letech v Plzeňském kraji tohle cvičení naplánováno. V obou případech ale byla skutečná povodeň rychlejší a cvičení se proměnilo v ostrou akci. Tentokrát to vyšlo.

cvičení 29
cvičení 9cvičení 10cvičenícvičení 25cvičení 26cvičení 27cvičení 16cvičení 29cvičení 30cvičení 28cvičneí 6cvičneí 4cvičneí 11cvičneí 7cvičneí 19

V chatové oblasti Zámecký Mlýn zůstalo uvězněno osm osob, jedna z nich se vážně zranila. Hasiči museli z prostoru pod zříceninou hradu Buben vytvořit přes řeku traverz, na člunu dostat lékaře ke zraněnému a všechny osoby evakuovat. – To je jedna z modelových situací, kterou měli záchranáři při cvičení zvládnout..

„Hasiči připravili na téma povodeň dvoudenní prověřovací cvičení.  Zapojily se do něj všechny složky IZS, státní správa i samospráva dotčených obcí. V rámci cvičení si bezmála 250 osob muselo poradit s povodňovou situací pod vodním dílem Hracholusky v katastru obcí Bdeněves, Kozolupy, Město Touškov a v rekreačních oblastech Buben, Čertova a Zámecký mlýn.“ informuje Pavla Jakoubková, mluvčí HZS Plzeňského kraje.

Cvičení mělo několik etap. Ve středu 23. března 2016 se v 8:00 hodin sešla v Nýřanech povodňová komise, kolem desáté hodiny se pak rozezněly sirény. Hasiči v obcích Bdeněves, Kozolupy a Město Touškov vystavili protipovodňové stěny a nainstalovali velkokapacitní čerpadla. Dle scénáře pak museli zachránit několik osob, které se odmítly evakuovat.

„Připraveno bylo několik modelových situací. Tak například v chatové oblasti Zámecký Mlýn na levém břehu Mže zůstalo uvězněno osm osob, jedna z nich se při útěku z domu vážně poranila. Hasiči museli z prostoru pod zříceninou hradu Buben vytvořit přes řeku traverz, na člunu dostat ZZS ke zraněnému a následně všechny osoby evakuovat,“  přibližuje podrobnosti cvičení Pavla Jakoubková.

Připravení figuranti byli i v chatové oblasti Čertova. Podle scénáře cvičení tu zůstalo uvězněno celkem deset osob. Dvě z nich se snažili vylézt po svahu mimo nebezpečí. Při výstupu uklouzli a spadli ze srázu. Vážně zraněnou osobu uložili hasiči ve spolupráci se ZZS  do vakuových nosítek a následně všechny osoby dostali do bezpečí ve člunech.

„Třetí modelová situace se odehrávala na lesní cestě od osady Buben. Zkolaboval tu řidič, následkem toho sjel vozem ze stráně a zůstal viset na boku mezi stromy. Ve voze byl zaklíněn společně s dalšími třemi osobami. Ve spolupráci se ZZS hasiči zraněné osoby vyprostili a transportovali do sanitek.¨ popisuje mluvčí hasičů.

Cvičení se zúčastnilo celkem šest policistů. PČR zajistila uzavření prostoru zasaženého povodněmi, zajišťovala na místě bezpečnost a plynulost v silničním provozu a současně spolupracovala při evidenci zraněných a evakuovaných osob.

Ve čtvrtek 24. března cvičení pokračuje v obcích Bdeněves a Kozolupy, kde proběhne evakuace osob z nejvíce ohrožených míst. Aktivizují se evakuační střediska, konkrétně v Kozolupech, Městě Touškově a Nýřanech. Prověří se také plán nouzového zásobování pitnou vodou.    

„Samozřejmě šlo o to, aby se prověřila schopnost spolupráce složek IZS jak mezi sebou, tak i s dalšími zapojenými subjekty na úseku krizového řízení. To byl hlavní smysl cvičení.  Byl aktivován krizový štáb a v rámci organizace evakuace obyvatelstva se prověřila jeho součinnost se starosty dotčených obcí. Vyzkoušela se funkčnost jednotného systému varování a vyrozumívání obyvatelstva v dané lokalitě a prověřila se možnost zprovoznění účelového zařízení CO města Nýřany,“ hodnotí Pavla Jakoubková.

A ještě perlička za závěr. Ve spolupráci s plzeňským magistrátem hasiči zjišťovali také možnosti nasazení dronu při povodních. Plzeň totiž, jako první město v Česku, získala od Úřadu pro civilní letectví povolení pro letecké práce s takovými stroji. Bezpilotní a dálkově ovládané letouny s kamerou chce město využívat právě při povodních a v jiných krizových situacích.

Foto: HZS Plzeňského kraje

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24