QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Evropský den obětí trestných činů. Policisté napříč krajem uctili oběti minutou ticha

22.02.2024 13:31

Na dnešní den připadl Evropský den obětí trestných činů. I v našem kraji uctili příslušníci Policie České republiky v poledne oběti trestných činů minutou ticha.

minuta ticha 2024_město Rokycany

Foto město Rokycany

Ve čtvrtek 22. února si celá Evropa připomíná Den obětí trestných činů jako vzpomínku na Chartu práv obětí, která byla podepsána ve Velké Británii tentýž den v roce 1990. Cílem tohoto dne je rovněž zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí trestných činů.

„Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s Probační a mediační službou ve čtvrtek v poledne uctí a podpoří oběti trestných činů. Před policejními služebnami zapnuté majáky u služebních vozidel na dobu jedné minuty tak budou symbolizovat fakt, že když oběť vidí blížící se majáky, přichází pomoc,“ informovala mluvčí policie Hana Kroftová.

Příslušníci Policie České republiky jsou si vědomi zranitelností obětí trestných činů, kdy jedním z jejich dlouhodobých cílů je právě zajištění lidského a citlivého přístupu k obětem trestných činů.

V loňském roce jsme v Plzeňském kraji evidovali celkem 9 562 trestných činů, z toho se jednalo o 755 násilného charakteru a 183 případů mravnostní trestné činnosti a 13 případů pak bylo kvalifikováno jako vražda. Mimo trestnou činnost je nutno zmínit následky tragických dopravních nehod, při kterých v loňském roce na silnicích našeho kraje zemřelo 27 osob,“ uvedla mluvčí policie.

Práva obětí jsou ukotvena v zákoně č. 45/2013 Sb., O obětech trestných činů. Tento zákon mimo jiné přesně vymezuje pojem "zvlášť zranitelné oběti", mezi které patří například děti mladší 18 let, osoby vysokého věku nebo oběti domácího a sexuálního násilí.  Zvlášť zranitelným obětem náleží zvláštní práva.

Obětí dle zákona o obětech trestných činů je kdokoliv, komu byla způsobena trestným činem újma na zdraví, majetková nebo jiná újma.

Zvláštní práva jsou připisována zvlášť zranitelným obětem, u kterých je vyšší nebezpečí způsobení druhotné újmy. Tyto oběti také mohou být zvláště náchylné k prohloubení prožívaného stresu a citového zranění v důsledku samotné účasti v trestním řízení, např. při výslechu.

Zapotřebí je myslet ale i na ty, kteří sice nebyli přímo postihnuty protiprávním jednáním, ale jsou rovněž obětmi, jde o pozůstalé. Mezi takové patří ti nejbližší, kteří např. při tragické dopravní nehodě přišli o své blízké.

„K obětem trestných činů přistupujeme se vší vážností. Poskytujeme služby krizové intervence i psychologickou pomoc. Propojujeme oběti trestných činů s organizacemi, které poskytují právní pomoc a podporu po celou dobu trestního řízení. Jste-li obětí nebo svědkem, a to jakékoliv formy protivprávního jednání, neváhejte a kontaktujte Policii České republiky na tísňové lince 158,“ uzavírá Hana Kroftová.

Foto město Tachov

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT