QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FN Plzeň má nové členy. Bady a Heflinka pomáhají dětem - FOTKY

30.03.2023 11:41

Ve FN Plzeň funguje canisterapie již několik let. Nově se do týmu přidal pes Bady s paničkou Petrou a fenka Heflinka s paničkou Janou.

Jana a Heflinka
Jana a HeflinkaJana a Heflinka (2)Petra a Bady (1)Jana a Heflinka (1)Petra a Bady (2)

„Na Dětské klinice už dlouhé roky pomáhají při léčbě v rámci canisterapie také pejskové, kteří k tomu mají speciální výcvik a zkoušky. V poslední době do tohoto týmu přibyly nové dvě psí a dvě člověčí tváře,“ informovala FN Plzeň.

Canisterapie nabízí široké spektrum pozitivních přínosů. Pacientům může pomoct například s rozvojem citových schopností a také s rozvojem pohybových schopností a jemné motoriky. Pomocí hlazení a komunikace s ním se mohou pacienti zbavit některých obtíží. „Od loňského prosince navštěvuje nejmenší pacienty jednou za dva týdny pes Bady s paničkou Petrou. S dětmi zkouší například polohování a Bady, což je zkratka šlechtického rodového jména, má nejradši hry s kuželkami, které dětem nosí za pamlsky,“ prozrazuje mluvčí FN Plzeň.

Psi nabízí malým pacientům radost a rozptýlení. „Úplným nováčkem na klinice je psí slečna Heflinka, kterou sem od března doprovází panička Jana. S malou fenkou pacienti hrají různé hry o pamlsky, soutěží s puzzlíky, dávají povely nebo si vyzkoušeli, jak obvázat psí nožku, kdyby se třeba zranil jejich vlastní pejsek. Kromě veliké zábavy se tak děti vždy i něco nového naučí,“ dodává mluvčí.

Foto FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24