QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Houby šiitake obsahovaly nebezpečné siřičitany - FOTKY

10.02.2017 7:57

SZPI zakázala prodej čínských hub šiitake, které nabízela síť obchodů Globus. Zejména alergici by je rozhodně neměli konzumovat, mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

1_postcard
1_postcard12

Nebezpečné houby odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce při monitoringu trhu v souvislosti s cizorodými látkami. Konkrétně se jedná o šarži hub SHI-TA-KE s označením F.W. Tandoori, spol. s r.o. v balení po 50 gramech s datem trvanlivosti do 16. února 2018.

"Laboratorní rozbor zde prokázal přítomnost siřičitanů v koncentraci přes 80 miligramů na kilogram. Hodnota siřičitanů ve vzorku zůstala na nevyhovující úrovni i po tepelné úpravě dle instrukcí na obalu potraviny. Vzhledem k této skutečnosti Potravinářská inspekce nařídila prodejci, aby danou šarži potraviny neprodleně stáhnul z tržní sítě," říká k výsledkům rozborů mluvčí inspkece Pavel Kopřiva.

Podle inspkece bylo na trhu skoro 2 a půl tisíce balení. Potravinářská inspekce sice nařídila stažení hub z prodeje, lidé by je ale stále mohli mít doma. "Potravinářská inspekce doporučuje všem spotřebitelům s intolerancí na siřičitany, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali, nevědomá konzumace jim může způsobit závažné zdravotní komplikace," dodává Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24