Hračka obsahovala nebezpečné ftaláty - FOTO

15.12.2015 14:12

Česká obchodní inspekce stáhla další hračku z pultů obchodů. Tentokrát šlo o gumovou pískací sovičku, která obsahovala až stočtyřicetkrát víc ftalátů, než je povolené.

FOTO_ČOI

Inspektoři České obchodní inspkece se opět zaměřili na trh s hračkami a opět našli uboží, které by dětem rozhodně do rukou přijít nemělo. Tentokrát se jedná o pískací sovičku, která obsahovala nebezpečné ftaláty. Zjištěné množství navíc opravdu dots podstatně překračovalo stanovenou hranici.

Na trh s hračkami se inspektoři zaměřují průběžně. Nejnovějším "úlovkem" se stala gumová hračka pro nejmenší děti. Těm by přitom podle výsledků měření a testů vůbec do rukou přijít neměla. "Pískací sovička bez identifikace výrobce a původu obsahovala kromě oddělitelných malých částí nadlimitní množství nebezpečných ftalátů DEHP, a to až ve 140násobném množství. Česká obchodní inspekce nařídila distributorovi stažení hračky z trhu," informovala ČOI.

V souvislosti s nákupy vánočních dárků by měli být rodiče i ostatní maximálně obezřetní právě při nákupech nejrůznějších hraček. Rozhodně není bezpečné nakupovat nejrůznější plastové zboží v tržnicích a v neověřených nebo necertifikovaných obchodech.

Čím jsou ftaláty nebezpečné?

Ftaláty v hračkách jsou poměrně důkladně a dlouhodobě sledované. Pokud dítě přijde do styku s "ftalátovou" hračkou ojediněle, případně ji olízne nebo si strčí prsty po hraní do pusy, rodiče by určitě panikařit neměli. Nicméně pokud si dítě bude s takovou hračkou hrát například každý den a v hojné míře, nehrozí sice okamžité projevy, ale může docházet k problémům s játry, ledvinami a je možný i vznik alregii nebo astmatu. U určitých ftalátů byly prokázané i rakovinotvorné účinky.

Obecně by měli rodiče být obezřetní při nákupu hraček z Číny a hraček, které jsou celé vyrobené z plastu jako jsou třeba pískací gumová zvířátka a podobně.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24