Hračka překračuje obsah olova a kadmia. Inspekce zakázala její prodej

10.09.2019 22:22

Česká obchodní inspekce mimo jiné vyhledává nebezpečné výrobky na našem trhu. Tentokrát zakázala prodej hračky Penguin Race, která představuje riziko pro životní prostředí.

penguin

Hračka pro děti Penguin Race je bílý plastový stojan, na který se po sestavení připojí tři barevné dráhy. Po těch se posouvají figurky tučňáků. Hračka prodávaná v kartonové krabici není označena informacemi o výrobci či dovozci. Veškeré srozumitelné informace jsou uvedeny pouze v angličtině.

"Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno mnohonásobné překročení obsahu olova a to až na hodnotu 77 %. Na třech z těchto spojů bylo laboratoří prokázáno rovněž až o 0,33 % více kadmia oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků povoleného limitu obsahu olova a kadmia v elektrických komponentech představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí,“ vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.  

Penguin Race rovněž není označena v souladu s technickými požadavky na hračky. "Byly zjištěny i administrativní nedostatky. Přesto, že je hračka označena jako nevhodná pro děti do tří let věku, chybí zdůvodnění tohoto omezení v českém jazyce,“ dodává mluvčí. Česká obchodní inspekce proto zakázala distribuci a prodej této hračky.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24