QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce varuje před instantním kakaem! Obsahuje alergeny - FOTKY

29.09.2016 11:12

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před instantními kakovými nápoji, které se objevily v prodejní síti Penny Market a Lidl. Pro alergiky mohou být nebezpečné.

2_postcard
2_postcard2314

Inspekce nařídila prodejním řetězcům stažení obou produktů z prodeje. V jednom z nich byla prokázaná stokrát vyšší koncentrace mléka, než bylo uvedeno. Také ve druhém případě kakao obsahovalo vysoké množství mléčné bílkoviny.

Oba produkty mohou být velmi nebezpečné pro osoby s alergií právě na mléčnou bílkovinu. Jedná se o kakao PENNY CHO Quick šarže L30756F s datem spotřeby do září 2017 polského výrobce. "Výrobce na obalu uvedl, že směs může obsahovat stopy mléka. Za maximální přípustnou hranici pro stopy mléka lze považovat koncentraci 25 miligramů na kilogram (mg/kg). Laboratorní analýza ale prokázala koncentraci téměř stokrát vyšší, 2478 mg/kg," uvádí inspekce. 

V řetězci Lidl byl problém s nápojem JOHNY CACAO INSTANT DRINK VITAMINS + CALCIUM šarže L22955C s datem spotřeby do března příštího roku.  "Výrobce na obalu uvedl, že směs může obsahovat stopy mléka. Laboratorní analýza prokázala koncentraci mléčné bílkoviny ve směsi v hodnotě 454 mg/kg. Potravinu inspektoři odebrali v pobočce společnosti Lidl Česká republika v.o.s.," upozorňuje SZPI.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24