QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak se starat o zvířata v extrémních mrazech? I chlupáči trpí chladem a vlhkem

15.02.2021 10:40

Už delší dobu panují na celém území České republiky extrémní mrazy, noční teploty leckdy klesají hluboko pod bod mrazu. Je proto vhodné dbát nejenom o sebe, ale také o zvířata.

cow-255668_1920

Státní veterinární správa v souvislosti s aktuálními extrémně nízkými teplotami upozorňuje chovatele zvířat trvale umístěných ve venkovních výbězích či na pastvinách na nutnost věnovat zvýšenou pozornost životním podmínkám v chovech. „Rizika se netýkají pouze napájení a krmení. Určitá preventivní opatření jsou žádoucí také ve vztahu k ochraně zvířat před zimou. Při extrémních mrazech mohou například slepicím omrznout hřebínky, především menší plemena psů se mohou nachladit, koně, kteří nejsou zvyklí na pobyt venku, by se měli ve výbězích dekovat,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Zvýšenou péči bychom měli věnovat i zvířatům, se kterými chodíme na procházky. "Chovatelům zájmových zvířat, zejména psů ve městech, je třeba připomenout, že je například při návratu z venčení třeba věnovat pozornost tlapkám především v místech, kde se solí chodníky. Obdobné problémy se mohou objevit i u domácích koček vracejících z venku. Provlhlým domácím mazlíčkům je třeba umožnit, aby se mohli osušit, aby jejich srst opět nabyla izolační schopnost. Nesmí se zapomenout na to, že i zvířata trpí chladem a vlhkem," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Foto: SVS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24