QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je nejvyšší čas začít doplňovat vitamin D

28.11.2023 8:12

Důležitost vitaminu D se v posledních letech dostala do povědomí široké veřejnosti. Většina lidí ho má spojený se sluníčkem, ale jak dlouho nám vydrží a jak nejlépe a kdy ho začít doplňovat? „V létě si můžeme ze slunečného záření vytvořit zásobu tohoto vitaminu na další půl rok. Nyní již přichází období, kdy nám jeho přirozená zásoba pomalu dochází, a je proto nutné ho doplnit ideálně pomocí kapek či potravinových doplňků,“ vysvětluje náměstek ředitele FN Plzeň pro vědu a výzkum prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., který patří k největším propagátorům vitaminu D u nás.

52

K čemu je vitamin D prospěšný?

Nedostatek vitaminu D zvyšuje výskyt celé řady civilizačních chorob. Především nádorových onemocnění a chorob srdečně cévního systému. Nedostatek se dává se do souvislosti i s některými autoimunními chorobami, např. Crohnovo chorobou, mozkomíšní sklerózou, cukrovkou I. typu nebo autismem. U seniorů snižuje frekvence pádů a zlomenin. Je to způsobeno tím, že vitamin D jednak zlepšuje svalové napětí, čímž vede ke zvýšení stability při pohybu a současně zlepšuje i metabolismus kostí, a snižuje tak riziko zlomenin. Právě pro zmíněné zvýšení svalového výkonu je vitamin D také často vyhledáván sportovci.

Existuje přímá souvislost mezi infekčními chorobami a vitaminem D?

Dlouhodobě je známo, že zimní a jarní infekce horních cest dýchacích souvisí s nízkou hladinou vitaminu D a pravidelné podávání tohoto vitaminu jejich výskyt výrazně snižuje. Tento poznatek se uplatnil i během pandemie covidu-19.

Vitamin D má většina lidí spojený se sluníčkem. Jak sluníčko vytvoří v našem těle vitamin D?

Působením slunečního UV záření vzniká v kůži vitamin D3, který se dále v těle přeměňuje v játrech a na aktivní účinný vitamin se mění prakticky ve všech tkáních těla. Za ideální dobu se považuje 20- ti minutový pobyt na sluníčku a je důležité, abychom přímému slunečnímu záření nastavili alespoň třetinu naší pokožky. Je známo, že např. obyvatelé Saudské Arábie mají největší nedostatek vitaminu D na světě. Přírodní podmínky pro tvorbu vitaminu jsou zde ideální, ale jelikož lidé chodí zcela zahaleni, tak slunce nemá prostor pro vytváření vitaminu D. Dále je nutná také absence opalovacích přípravků, které zabraňují tvorbě vitaminu.

Jsou ještě nějaké další podmínky pro tvoření vitaminu D ze slunce?

Ano. Je potřeba, aby sluneční paprsky dopadaly na zemský povrch ve správném úhlu, k čemuž v našich zeměpisných šířkách dochází pouze v období od poloviny května do poloviny září. To znamená, že např. v zimě se na horách můžeme sice hezky opálit, ale vitamin D se nám ze sluníčka nevytvoří.

Jsou nějaké výzkumy, které se zabývají tím, jak jsou na tom s vitaminem D Češi?

Ve Fakultní nemocnici Plzeň jsme cíleně sledovali hladinu vitaminu D již několikrát. Ať již šlo o naše pacienty (jedná se především o pacienty s nádorovým onemocněním, autoimunitním onemocněním či covid-19), naše zaměstnance či veřejnost. V březnu tohoto roku jsme nabídli široké veřejnosti změření hladiny vitaminu D a výsledek nebyl vůbec uspokojivý. Celkem se akce zúčastnilo přes 2 000 zájemců, a z toho jen 44% mělo dostatečnou hladinu. Naopak 11% účastníků mělo kritický nedostatek vitaminu D.

Jak dlouho nám vydrží letní zásoba vitaminu D?

Letní zásoba spolehlivě vydrží po celý podzim a začátek zimy. Dále ho lze získat z potravy, ale nejsme schopni zkonzumovat takového množství sýrů, mléka a ryb, abychom naši potřebu pokryli. V zimním období proto získáme vitamin D pouze z potravinových doplňků nebo léků a nyní je ideální doba pro jeho pravidelné užívání. Dávkování by mělo být vždy dostatečné- u dospělých minimálně 1 500-2 000 mezinárodních jednotek (IU) na den, u seniorů či v těhotenství se doporučuje dávka až 2 500 IU denně.

 

foto: Canva.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT