QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jubilejní ročník ceny Stavba roku Plzeňského kraje přinese zajímavou novinku

02.03.2023 14:01

Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje se těší velkému zájmu ne jen mezi architekty, ale i mezi veřejností, která může svým hlasováním udělit jednu z hlavních cen. Právě pro veřejnost je připravena jedna zajímavá novinka, která potěší snad každého zvědavce.

nominace rekonstrukce kavárny Smetnka

Hejtman Rudolf Špoták vyhlásil ve čtvrtek 2. března jubilejní 20. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. „Jsem rád, že se opět do této soutěže vrátilo město Plzeň a je spolupořadatelem této akce. Dnes se otevře možnost přihlásit se do ankety. Trošku škodolibě bych chtěl popřát porotě, aby měla těžkou práci. Protože pokud porota má těžkou práci, je to ukázkou toho, že stavby, rekonstrukce a architektonická díla, která vznikají, mají svou kvalitu,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

„Moderní a krásná architektura k městu Plzni patří, historicky zde máme řadu zajímavých objektů. Zdaleka se nejedná jen o stavby veřejného sektoru, ale i o projekty firem a soukromníků, kterým patří velký dík za to, že do takových projektů investují nemalé finanční prostředky, a obohacují tak město Plzeň o další zajímavou architekturu. Pro nás jako pro vedení města je architektura velmi důležitá. Shodli jsme se, že nechceme jít jen cestou nových projektů, ale i cestou opravy a záchrany objektů, které jsou kulturními památkami a mají pro Plzeňany velký význam,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Zajímavou novinkou letošního ročníku ankety Stavba roku Plzeňského kraje je nový webový portál. „Chceme oceněné stavby zaznamenat a zachovat i pro další generace, a to pomocí nového webového portálu. Ten se bude věnovat  stavbám, jejich historii. Myslíme si, že je to skvělá příležitost představit nejen stavby jako takové, ale i jejich historii. Bude to dobrodružství, odkrývat architekturu do detailů,“ řekla Michaela Benešová ze společnosti EUROSOFTWARE, která je parterem soutěže.

Společně s anketou Stavba roku Plzeňského kraje se také vyhlašuje Cena ČKAIT Plzeňského kraje. Cenu uděluje porota složená z členů České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT). „Ocenění nejlepších staveb v regionu je pro každého stavaře mimořádným svátkem a jsme proto rádi, že při posuzování kvality přihlášených objektů nechybí také náš inženýrský pohled na věc,“ řekl Robert Špalek z ČKAIT. „Myslíme si, že je důležité, aby byly stavby v dnešní době zajímavé zejména z environmentálního a energetického hlediska. Budeme koukat například na to, jaké nároky mají stavby na energie,“ prozradil.

Přihlášky do soutěže lze podávat do 28. dubna 2023 a mohou je podávat vlastníci, zhotovitelé, investoři i projektanti staveb. Nejvyšším oceněním je titul Stavba roku Plzeňského kraje, který může být udělen v každé soutěžní kategorii, porota ho však nemusí vůbec udělit. Nominované stavby se budou ucházet také o Cenu hejtmana Plzeňského kraje, Cenu primátora města Plzně, Cenu poroty, Cenu Misterstva průmyslu a obchodu a Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Výsledky soutěže budou ohlášeny dne 7. září 2023.

V loňském 19. ročníku o titul Stavba roku Plzeňského kraje soutěžilo 37 staveb. Z nich tři nakonec tento titul získaly – bytový dům v Jetelové ulici v Plzni, rekreační objekt Útulnoff v Milínově a veřejný prostor u plzeňského nádraží Paluba Hamburk. O loňském ročníku jsme informovali zde.

Přihlášené stavby soutěží v sedmi kategoriích:

A/ Novostavby budov,

B/ Rekonstrukce budov,

C/ Stavby pro bydlení,

D/ Dopravní a inženýrské stavby,

E/ Průmyslové stavby,

F/ Sportovní a volnočasové stavby,

G/ Veřejná prostranství (parky, náměstí, návsi).

Odborná porota

Ing. Milan Froněk;

Ing. arch. Václav Mastný;

Ing. arch. Miloslav Michalec;

Ing. arch. Edita Míková;

Ing. arch. Martin Spěváček;

Ing. Luděk Vejvara, Ph.D.

Udělované ceny:

Titul Stavba roku Plzeňského kraje

Cena poroty

Cena hejtmana Plzeňského kraje

Cena primátora města Plzně

Cena Ministerstva průmyslu o obchodu ČR

Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Cena veřejnosti

Foto ilustrační Stavba roku PK, QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24