QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Korandův sbor i domy se sgrafity Mikoláše Alše se dočkají rekonstrukce

06.05.2023 17:38

Zastupitelé města Plzně na jednání ve čtvrtek 4. května schválili, že celkem 1,043 milionem korun pomohou vlastníkům čtyř nemovitých kulturních památek s odbornými opravami. Účelové dotace budou poskytnuty z rozpočtu Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně.

Korandův sbor_1

„Dotace tentokrát pomohou při rekonstrukci budovy Korandova sboru na Anglickém nábřeží, při opravě fasády domu s Alšovými sgrafity na rohu ulic Jagellonská a Petákova, dále pak při opravě areálu venkovské usedlosti na Koterovské návsi a při opravě střechy domu v Tovární ulici. I tento dům zdobí sgrafita Mikoláše Alše,“ uvedla Eliška Bartáková, radní města Plzně, do jejíž gesce spadá také památková péče. Upozornila, že všechny čtyři objekty jsou historicky cenné a byly prohlášeny nemovitými kulturními památkami.

Zastupitelé města Plzně 4. května schválili, že 290 tisíci korunami město Plzeň přispěje na odbornou opravu kamenných soklů uličních a dvorních fasád a korunní římsy uličních průčelí domu Jagellonská 15 – Petákova 1. Tyto opravy patří k dokončovacím pracím celkové obnovy fasády domu, již je zdobena sgrafity Mikoláše Alše.

Částka ve výši 200 tisíc korun je určená na opravu chléva a navazující ohradní opěrné zdi v objektu venkovské usedlosti na Koterovské návsi 14.

Majiteli domu v Tovární 6 město přispěje 300 tisíci korun na nákup a pokládku režné pálené taškové krytiny bobrovky, aby mohla být opravena střecha tohoto domu, jehož fasáda je také zdobena Alšovými sgrafity.

Korandův sbor na Anglickém nábřeží 13 patří k významným plzeňským funkcionalistickým stavbám. Město Plzeň poskytne vlastníku objektu, jímž je Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Plzni, 253 tisíc korun na odbornou restaurátorskou opravu teracové omítky soklu fasády průčelí a navazujícího prostoru vstupního schodiště.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24