Kruhový objezd u Galerie Slovany má další semafor. Umožňuje hladší průjezd autobusům

30.05.2023 15:10

Okružní křižovatka Částkova - Koterovská - Francouzská má nový semafor. Světelným signalizačním zařízením (SSZ) je řízen průjezd tramvají linky č. 2, a to středem okružní křižovatky po Koterovské ulici, nově je řízen i průjezd autobusů.

seemafor Slovany_0523_QAP

Důvodem instalace dalšího semaforu na kruhovém objezdu u Galerie Slovany je zajištění hladkého průjezdu autobusů, které vjíždějí na okružní křižovatku z Francouzské ulice. „Ve směru Francouzská - Částkova (východ) jsou vedeny autobusové linky č. 29 a 30. Vzhledem k intenzitám dopravy u nich hlavně ve špičkových hodinách dochází k opakujícímu se zpoždění na vjezdu z Francouzské ulice do okružní křižovatky,“ uvádí Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Autobus přijíždějící z Francouzké ulice aktivuje semafor, který zastaví provoz na kruhovém objezdu. „Na vjezdu do okružní křižovatky z Francouzské ulice je doplněno výzvové návěstidlo pro autobus. Autobus blížící se k okružní křižovatce je detekován a přihlásí se do SSZ. Následně dojde k zastavení vozidel na kruhovém objezdu před vjezdem z Francouzské, takže je umožněn plynulý vjezd autobusu včetně všech vozidel před ním. Po vjetí autobusu do okružní křižovatky se autobus odhlásí a uvolní průjezd vozidel po kruhovém objezdu,“ popisuje systém SVSMP.

Investorem akce je Město Plzeň, realizaci zajišťuje Správa veřejného statku města Plzně. „Finanční náklady činí necelých 3,5 mil. Kč včetně DPH a zahrnují doplnění návěstidel, nové kabelové trasy a nový řadič SSZ včetně programového vybavení,“ uvedla SVSMP.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24