QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kvůli častým pohromám zdraží pojišťovny pojistky

24.08.2010 10:24

Tuzemské pojišťovny hlásí, že pravděpodobně budou muset kvůli častým pohromám zdražovat pojistky a to firmám i domácnostem. Půjde o změny nemovitostí v povodňových pásmech. Některé domy dokonce nepůjdou ani pojistit.

Letošní rok je pro celou Evropu i svět velmi bohatým na přírodní pohromy. Velké tuzemské pojišťovny připouštějí, že extrémní a časté přírodní katastrofy brzy zdraží pojistky domácností i firem.

Situací v oblasti se už zabývá Evropské pojišťovnictví. Klimatické změny, globální oteplování a stupňující se riziko katastrofických záplav jsou dnes evropskými pojišťovnami totiž vnímány jako podstatnější problém než tradiční pojistná nebezpečí jako je požár nebo vloupání.

Půjde hlavně tedy o pojištění živelných rizik. Tam se bude cena pravděpodobně měnit směrem vzhůru. Podle pojišťoven jsou sice události z globálního hlediska jednotlivě epizodní, nicméně zasahují opakovaně region střední Evropy a jejich frekvence se neustále zvyšuje. Lze tedy předpokládat tlak na zohlednění vyššího rizika pojištění. Také dojde k aktualizaci povodňových map.

To znamená, že místa označovaná dosud jako povodňové pásmo dvě se posunou do třetího, nebo dokonce čtvrtého povodňového pásma, které je již nepojistitelné. Pojištění se tím může zdražit možná až o 70 procent.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24