QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Leden bude teplotně nadprůměrný. Mrznout bude na začátku a na konci měsíce

04.01.2016 7:02

Také leden bude teplotami spíš nad dlouhodobým průměrem. Podle nových měsíčních výhledů se očekává i víc srážek, než je obvyklé. V nížinách bude spíš pršet.

nebe QAP FOTO

Meteorologové přichází s novým výhledem na nadcházející čtyři týdny. Podle předpokladů bude leden spíš teplotně nadprůměrný, začátek a konec měsíce se ale budou blížit průměru, který je pro toto období minus 1,6 stupně. Na srážky by měl být leden nicméně poměrně bohatý, v nižších polohách ale půjde spíš o déšť.

"Předpokládáme, že období od 4. do 31. ledna 2016 bude jako celek teplotně nadprůměrné. Období začne s počasím teplotně blízko dlouhodobým průměrům, ale očekává se postupné oteplování, takže většina předpovídaného období by měla mít nadnormální teploty. Až v závěru měsíce se předpokládá ochlazování na hodnoty blízké normálním teplotám pro konec ledna," informoval ČHMÚ.

Srážkově by měla být zejména první polovina měsíce nadprůměrná. Na přívaly sněhu se ale v nižších polohách milovníci zimních radovánek těšit nemohou, sněžit bude hlavně na horách. "Po většinu období budou srážky v nižších a středních polohách převážně dešťové, se sněžením se v těchto polohách počítá jen na začátku a ke konci předpovídaného období. Srážky na horách budou po většinu ledna převládat sněhové nebo smíšené," upozorňují meteorologové.

Po ledovce a mrazech se bude v tomto týdnu oteplovat...

V pondělí bude postupně od jihozápadu na většině území sněžit. Odpoledne a večer by srážky měly být i smíšené nebo mrznoucí. Platí také výstraha kvůli ledovce. Podrobnosti najdete zde. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi -7 a -3 stupni, místy i kolem -1 stupně.

Úterý bude ve znamení zatažené až oblačné oblohy a objeví se mlhy. Místy bychom měli počítat i se sněžením, v nižších polohách půjde smíš o mrznoucí srážky a ledovku, odpoledne by mohlo i pršet. Noční teploty klesnou mezi -1 a -5 stupňů, odpolední vystoupí mezi -1 až +3 stupně.

Velmi podobně by to mělo vypadat i ve středu, k zatažené obloze se přidá déšť se sněhem a místy se objeví i mrznoucí srážky. V noci klesnou teploty mezi -1 až -5 stupňů, přes den vystoupí mezi -2 až +2 stupně, na jihozápadě až na +4 stupně. Stejně to bude vypadat i ve čtvrtek, to už by se teploty měly přes den pohybovat mezi 0 a +4 stupni, od středních poloh by se mohlo objevit sněžení.

V pátek nás čeká oblačno, přechodně až polojasno a místy přeháňky, které budou od středních poloh sněhové. Nejnižší noční teploty budou mezi +3 až -1 stupněm, přes den vystoupí mezi 2 až 6 stupňů.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí podle ČHMÚ: "Zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky, v závěru období od západu občas déšť. Na horách střídavě srážky dešťové a sněhové. Jen přechodně, zejména zpočátku období až polojasno. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C, při vyjasnění až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C."

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24