Ledviny si nechala zkontrolovat stovka zájemců. Polovina je riziková

09.03.2018 10:01

Akce Světový den ledvin, kdy se zájemci mohli nechat vyšetřit a zjistit riziko onemocnění ledvin, vzbudila velký zájem. U poloviny zájemců bylo zjištěno riziko nemoci.

FOTO_QAP (2)

Do Klatovské nemocnice v rámci preventivní akce zamířila stovka zájemců. Oproti předešlým ročníkům bylo poměrně dost mladých lidí do 30 let. I proto je celkem překvapivé, že riziko onemocnění bylo zjištěno u celé poloviny vyšetřených.  

Zájemci si napřed se sestrami vyplnili anamnézu a pak se jim měřil krevní tlak, zjišťovala hladina cukru, prováděl test moči a hodnotilo BMI (index tělesné hmotnosti. Se zjištěnými hodnotami a s anamnézou šel každý na konzultaci k nefrologovi, který se dál pacientů ptal na výskyt ledvinových poruch u příbuzných nebo jiné zdravotní problémy.

"U 25 lidí jsme zjistili střední riziko onemocnění ledvin a doporučili jim správnou péči o ledviny, stravování a aby svůj zdravotní stav bedlivě sledovali. U 28 lidí jsme zjistili vysoké riziko onemocnění s doporučením navštívit ošetřujícího lékaře. A osm z nich jsme rovnou pozvali do nefrologické ambulance u nás v nemocnici na důkladné vyšetření,“ uvedl jeden z nefrologů Klatovské nemocnice Jan Vachek s tím, že pacientům se závažným nálezem bude proveden odběr krve a moči pro jejich detailnější vyšetření přímo v laboratoři.

"Pokud se nějaká porucha ledvinových funkcí prokáže, přijmeme je do péče. Pokud se totiž s léčbou nemoci ledvin začne včas, je možné onemocnění zpomalit nebo i dokonce zastavit. Při pozdním odhalení problému je šance na zlepšení mizivá. A chronické potíže mohou mít fatální následky,“ doplňuje lékař.

Ke Světovému dni ledvin se připojují vždy v polovině března nefrologické ambulance a dialyzační pracoviště z celého světa. Klatovská dialyzační jednotka se zapojuje od roku 2014. Celkem už přišlo na preventivní vyšetření kolem šesti stovek lidí. Letos mezi nimi byly i mladší ročníky. "Ukazuje to, že mladí lidí mají zájem o svůj zdravotní stav. A je to dobře. O zdraví se má dbát v každém věku. Ne až ve chvíli, kdy začnou nějaké potíže,“ doplňuje Jan Vachek.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24