QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lidl stahuje další masné výrobky z Polska. Inspekce odhalila ošizené kabanosy - FOTKY

16.04.2019 18:33

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili další ošizené masné výrobky. Obsahovaly mnohem méně masa, než bylo uvedeno na obalu.

Pikok_004
Pikok_001

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili na našich pultech dvě nevyhovující šarže kabanosů od výrobce Tarczyńskis. A. z polské Trzebnice. Ošizené masné výrobky odhalili v Lidlu v Písečné ulici v Chomutově.

Jedná se o Pikok kabanosy extra tenké. Výrobce na obalu mimo jiné uvedl: "100g kabanosů bylo vyrobeno ze 143g vepřového masa a 14g hovězího masa“. Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny, výrobek tak namísto deklarovaných 14 gramů hovězího obsahuje maximálně 1 gram.

Dalším ošizeným výrobkem jsou Pikok kabanosy s chilli. V tomto případě výrobce na obalu uvedl: "100g kabanosů bylo vyrobeno ze 142g vepřového masa a 14g hovězího masa“. Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny, výrobek tak namísto deklarovaných 14 gramů hovězího masa obsahuje maximálně 1 gram.

"Inspekce prodejci nařídila stažení předmětné potraviny ze všech svých poboček a zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ uvádí mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

"U sušených masných výrobků se na obalu uvádí hmotnost finálního výrobku po vysušení, ale hmotnost jednotlivých složek se uvádí před jejich vysušením. Proto je u této komodity součet hmotnosti složek vyšší, než je hmotnost konečného výrobku,“ vysvětluje mluvčí.

O dalších problematických masných výrobcích z Polska jsme psali zde.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24