QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Louku v Plzni na Vinicích čeká revitalizace. Stavba začne už po víkendu - VIZUALIZACE

14.04.2023 15:00

Louka v Plzni na Vinicích se dočká obměny. Práce začnou už po víkendu, QAPu to potvrdila starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková.

058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-001
058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-001058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-002058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-003058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-004058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-005058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-006058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-007058_Louka za školou - VIZUALIZCE AKTUALIZACE-page-008

Očekávaná revitalizace louky za 7. základní školou na Vinicích odstartuje po víkendu. "Stavební práce budou zahájeny v pondělí 17. dubna. Stavba má být dokončena do 9 měsíců od zahájení," potvrdila QAPu starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková. Firma nejprve oplotí staveniště a umístí stavební buňku, provoz zdejšího dětského hřiště zatím nebude omezen.

Revitalizace se týká louky na velkém sídlišti na Vinicích, konkrétně prostoru mezi ulicemi Sedlecká, Hodonínská a Brněnská. Dnes je toto místo převážně jen zatravněno, zdejší dětské hřiště již bylo opraveno v roce 2020. O revitalizaci se hovoří už od roku 2018, tehdy se vyjadřovali k proměně i občané.

Lidé chtěli v místě zejména zeleň, přibyde i "vánoční strom". „I proto zde zahradníci vysadí více než šest desítek alejových listnatých stromů, které zejména v parných letních dnech pomohou ke zlepšení zdejšího mikroklima a zároveň přispějí k zachycení většího množství srážek. Do prostoru přibyde také jedna borovice, která bude sloužit jako vánoční strom,“ uvedl místostarosta Jedničky Miroslav Šuma, jenž má na starosti investice a životní prostředí.

V prostoru velkém zhruba 11 tisíc metrů čtverečních vznikne park, bude zde i workoutová sestava nebo psí loučka. V místě bude také kavárna, podobně jako je to dnes v revitalizovaném vnitrobloku Krašovská. I zde se na finální podobě prostoru podíleli sami občané.

„Jsme rádi, když se místní zapojují do diskuze. Je vidět, že jim není jedno, v jakém prostředí žijí,“ řekl místostarosta Jedničky Jiří Rezek, v jehož gesci je právě participace občanů na tvorbě veřejného prostoru.

Na proměně místa se mělo původně začít pracovat už loni, projekt ovšem zpozdil nezájem stavebních firem o realizaci, a výběrové řízení tak muselo být vyhlášeno opakovaně. Celá akce si vyžádá investici za více než 20 milionů korun.

Vizualizace: Studio a-sense Ondřeje Rysa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT