Lví očko odhalí často oční vadu, testování proběhlo i ve 46. MŠ v Plzni

17.04.2023 15:54

Pokud se u dětí neodhalí oční vada včas, nemusí se už nikdy vyléčit. Naštěstí je tady Lví očko, preventivní testování zraku dětí v mateřinkách moderní kamerou.

CG0A3174
CG0A3174CG0A3276CG0A3162CG0A3171CG0A3212CG0A3192CG0A3265CG0A3190

Projekt Lions Clubu Plzeň Bohemia Lví očko slouží k včasnému odhalování očních vad u malých dětí. „Projekt probíhá od roku 2010, v rámci něho bylo už otestováno 25 000 dětí v mateřských školách převážně v Plzni. Zhruba u 16-18 % dětí je odhalena oční vada, v poslední době se ale bohužel toto číslo zvyšuje,“ říká Jindra Švarcová, garantka projektu Lví očko. Do mateřské školky v Bolevci přijela ještě s kolegyní Věrou Krbůškovou.

Děti testování absolvují přímo ve školkách. Lví očko jezdí za dětmi i na plzeňskou Jedničku, v pondělí 17. dubna proběhlo měření ve 46. mateřské škole ve Fibichově ulici v plzeňském Bolevci. Tam se přijeli podívat i zástupci prvního plzeňského obvodu, pod který školky patří. Starostka Ivana Bubeníčková a místostarosta Miroslav Šuma nezapomněli dětem přivézt dárky.

„Akce tohoto typu jsou velmi záslužné, prevence je důležitá. Zvláště, když některé oční vady jdou léčit jen v předškolním věku. Jak jsem dnes viděla, děti to nebolí. Je to spíše zábava, jen pořádně otevřou oči na „Adámka“ a výsledky jsou za chvíli. Moc si vážíme dobrovolníků, kteří za dětmi jezdí,“ uvedla starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková.

Právě kamera Plusoptix tzv. Adámek je velkým pomocníkem při testování zraku u dětí. „Mám tady toho pomocníka jmenuje se Adámek, jednou za rok za vámi vždy přijede, aby se vám podíval na oči. Až uslyšíte svoje jméno, sednete si na židličku a Adámek na vás zazpívá. Vy se mu podíváte pořádně do očí,“ vysvětluje Jindra Švarcová dětem ve 46. MŠ. Pak už si děti postupně sedají na židličku, podívají se na Adámka a je hotovo. Rodiče pak dostanou zprávu, zda je vše v pořádku nebo že přístroj zaznamenal vadu. V případě nalezení vady, by měli co nejdříve s dítětem navštívit očního lékaře, který přesně diagnostikuje oční vadu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24