QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Máte před zimou zabezpečený vodoměr? Mráz může způsobit velké škody

26.11.2019 18:58

Případy, kdy vodoměr poškodí mráz a po rozmrznutí voda nekontrolovaně vytéká několik týdnů a měsíců, eviduje Vodárna Plzeň stále častěji.

voda ilustrace QAP_CZ (14)

S nástupem zimy doporučuje Vodárna Plzeň majitelům nemovitostí zaměřit se na kontrolu a zabezpečení vodoměrů. Opatření mohou zabránit mnohatisícovým škodám. Pokud zařízení poškodí mráz, způsobí nejen škodu na vodoměru samotném, ale může se stát, že vytékající voda značně poškodí majetek v celém objektu.

"Stále přibývá případů značných ztrát vody,“ uvádí vedoucí zákaznického oddělení Vodárny Plzeň  Pavel Pajtl. Připomíná zejména situace, kdy vodoměr zmrzne a po rozmrznutí může voda nekontrolovaně vytékat i několik týdnů a měsíců a zaplavit například sklep nebo dokonce celý dům.

Ve venkovských staveních, na chatách a chalupách, kde jsou měřiče umístěny ve venkovních šachtách, je základem upravit vstup do šachty tak, aby ji nemohla zaplavit povrchová voda.

Odborníci dále doporučují uzavřít přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustit. Pokud je rozvod opatřen uzávěrem před i za vodoměrem, je vhodné uzávěr za měřidlem nechat otevřený a celou sestavu obalit izolační vrstvou. Při výběru izolace bychom měli volit takový materiál, který nepodléhá hnilobě, například polystyren. Nevhodné jsou textilie jako deky a podobně.

Mráz ohrožuje i vodoměry uvnitř budov, a to zejména tam, kde nemovitost není v zimě obývána nebo vytápěna. Zde je vhodné uzavřít přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustit.

"Chránit vodoměr před poškozením je ze zákona povinností odběratele, ačkoliv ten není jeho majitelem. Kromě nemalé částky, kterou odběratel zaplatí za výměnu prasklého vodoměru, hrozí i únik vody. Ten se může značně prodražit, zejména když jej majitel nemovitosti odhalí až po delší době,“ sděluje mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit na vedoucího vodoměrné služby na telefonním čísle 377 413 190.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24