QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Máte slepice? Státní veterinární správa zakázala venkovní chov. Šíří se ptačí chřipka

14.12.2022 14:48

Státní veterinární správa (SVS) z důvodu přibývajících ohnisek ptačí chřipky v České republice vyhlašuje od dnešního dne, tedy 14. prosince mimořádná veterinární opatření s celostátní působností. Všem chovatelům drůbeže s výjimkou běžců (pštros) a holubů zakazuje chovat drůbež pod širým nebem a nařizuje umístit chované ptáky do budov v hospodářství.

Slepice_foto PIxabay

„Apelujeme na všechny chovatele drůbeže, aby nařízená mimořádná veterinární opatření ve vlastním i veřejném zájmu důsledně dodržovali, žádáme je také o dodržování zásad biologické bezpečnosti v chovech. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Chovatelé slepic, kteří nemohou drůbež trvale uzavřít, musí dle SVS alespoň omezit venkovní prostory a v maximální míře minimalizovat kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. Krmení i voda by měla být ukryta tak, aby se k ní volně žijící ptáci nedostali.

Cílem přijímaných opatření je zamezení šíření nákazy do chovů. Minimalizovat by se měl i pohyb mezi drůbeží. Pokuty za nedodržení nařízení můžou být vysoké - 100 000 Kč, jde-li o fyzickou osobu a až 2 000 000 Kč, jde-li o právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu.

V Plzeňském kraji zatím nebylo ohlášeno žádné ohnisko. „V České republice bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm. Čtyři z ohnisek se nacházejí ve Středočeském a dvě v Jihočeském kraji. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka,“ uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT